1,5 εκατομμύρια τα πρόστιμα για επιχειρήσεις της Ηπείρου


Στο ενάμισι εκατομμύριο ανέρχονται τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει το Υπουργείο Εργασίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις της Ηπείρου, μετά από ελέγχους που έγιναν για αδήλωτη εργασία.



Από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι το τέλος Οκτώβρη του 2014 έγιναν συνολικά 1.920 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 122 παραβάσεις. Το συνολικό ποσό των προστίμων ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας πραγματοποιήθηκαν 192 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν ότι εννέα εργαζόμενοι δεν είχαν δηλωθεί.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας έγιναν 144 έλεγχοι και βρέθηκαν αδήλωτοι 28 εργαζόμενοι.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων οι έλεγχοι που έγιναν φτάνουν στους 1258 και οι παραβάσεις ανήλθαν στις 73.
Τέλος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έγιναν 326 έλεγχοι και βρέθηκαν αδήλωτοι 43 εργαζόμενοι.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε πως σε μια προσπάθεια να παταχθεί η «μαύρη» εργασία «αυτή την εβδομάδα θεσμοθετήσαμε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Και αυτό, διότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι η δυνατότητα που υπήρχε για την τροποποίηση του ωραρίου με την απλή τήρηση του αθεώρητου βιβλίου αποτέλεσε για πολλούς εργοδότες εστία καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης και καταστρατηγήσεων με τη μορφή της 'ψευδομερικής απασχόλησης' ή και αδήλωτης εργασίας».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «απαιτείται η δραστική αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων και εκ μέρους των ίδιων των επιχειρήσεων. Όπως έδειξε και η πρόσφατη απόφασή μας για τη δημιουργία του 'Λευκού Μητρώου Συνεπών Επιχειρήσεων – ΠΕΡΣΕΑΣ' επενδύουμε στην υγιή και συνεπή επιχειρηματικότητα, επιβραβεύουμε και αναδεικνύουμε τη δύναμη του 'καλού παραδείγματος'.»
» Δεν θα αφήσουμε όμως να διαιωνίζεται σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων η παρασιτική λογική κάποιων ανεύθυνων εργοδοτών. Θα βάλουμε οριστικά 'φρένο' στην αυθαιρεσία τους».

 epiruspost.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ