"Όχι" στην πώληση των φραγμάτων Πουρναρίου


Η πώληση τμημάτων της ΔΕΗ και των Φραγμάτων Πουρναρίου δεν συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον τονίζει με απόφασή του το Δ.Σ. της Αδελφότητας Πέτα Άρτας

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που μας κοινοποιήθηκε πριν από λίγο έχει ως εξής: "Η δημιουργία του χωριού μας, του Πέτα και η ανάπτυξή του σε μια ζωντανή κοινότητα είναι συνυφασμένα με τον ποταμό Άραχθο. Είναι τα νερά του Αράχθου, αιώνες τώρα, που ποτίζουν τα εύφορα περιβόλια του Πέτα.



Κατά μήκος του ποταμού αναπτύχθηκε μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής του χωριού και σήμερα εκεί συναντά κανείς αγροτικές καλλιέργειες που βασίζονται στα ευεργετήματα του νερού. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με ανησυχία την προώθηση πρακτικών αδιανόητων μέχρι πρότινος.

Όπως είναι η προοπτική πώλησης «φιλέτων» της ΔΕΗ σε ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και των παραγωγικών μονάδων Πουρναρίου. Ακόμη, στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται ο έλεγχος και η διαχείριση των νερών των φραγμάτων από ιδιώτες. Το ενδεχόμενο αυτό έχει αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής μας.

Αρχικά, λόγω της προοπτικής αποκλεισμού πολλών πολιτών, ιδιαίτερα αυτών που σήμερα συνθλίβονται από την οικονομική κρίση, από βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους, όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Και οι ιδιώτες-επενδυτές δεν φημίζονται για τις ευαισθησίες τους...

Επιπλέον, η πώληση των φραγμάτων Πουρναρίου οδηγεί στην εξάρτηση του αγροτικού κόσμου από τους μελλοντικούς διαχειριστές του νερού. Γιατί, η αγροτική παραγωγή και πρωτογενείς τομείς δραστηριοτήτων εξαρτώνται άμεσα από την απρόσκοπτη ροή του Αράχθου.

 Ο σύλλογός μας, η «Αδελφότητα Πέτα Άρτας», θεωρεί ακατανόητη την εμμονή στην πώληση «φιλέτων» από την παραγωγική δομή της πατρίδας μας σε ιδιώτες, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται άμεσα με το δημόσιο συμφέρον και την προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.

Επίσης, θεωρεί αδιανόητη τη μεταφορά διαχείρισης φυσικών πόρων, όπως το νερό, σε χέρια ιδιωτών. Η Αδελφότητα Πέτα Άρτας ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες των Πετανιτών εκφράζει εμφαντικά την αντίθεσή της στην πώληση τμημάτων της ΔΕΗ και των φραγμάτων Πουρναρίου.

Στον αντίποδα της ιδιωτικοποίησης των φραγμάτων και των νερών, οι κάτοικοι των παραλίμνιων περιοχών αναπτύσσουν σήμερα έναν γόνιμο προβληματισμό για την επανοικειοποίηση του υδάτινου στοιχείου που μας αποστέρησε η ΔΕΗ, καθώς και τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού της Λίμνης από ρυπογόνες δραστηριότητες.

Οι Πετανίτες γαλουχημένοι με τον «πολιτισμό του νερού» που μας κληροδότησε η συμβίωση με τον Άραχθο, θεωρούμε χρέος να συμβάλουμε στο ογκούμενο ρεύμα αποτροπής του επιχειρούμενου κοινωνικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης