Κακαβιά: Θρίλερ με Σύρους πρόσφυγες


Ενα θρίλερ με θύματα Σύρους πρόσφυγες εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κοντά στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

Κοντά στα τελευταία σπίτια του χωριού Κτίσματα, πίσω από τη στάση των αστικών λεωφορείων, αρχίζει η στράτα των προσφύγων που οδηγούν το καραβάνι της απελπισίας. 



Μια χωματερή με σκόρπια ρούχα, κουρέλια, παπούτσια, κουβέρτες, και ό,τι άλλο θα μπορούσε να συγκροτεί ένα νοικοκυριό στην καθημερινότητά του.

Ο δρόμος της προσφυγιάς ξεκινάει τρία χιλιόμετρα πριν το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και εκτείνεται παράλληλα με τον εθνικό δρόμο. Τις τελευταίες μέρες, εκεί στρατοπεδεύουν πρόσφυγες από τη Συρία στο μακρύ δρόμο τους προς διάφορες περιοχές της ΕΕ. Οικογένειες με μικρά παιδιά, με πρόσωπα τρομαγμένα.

Το πρώτο όριο της προσφυγογειτονιάς εντοπίζεται λίγα μέτρα κάτω από το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και το τελευταίο του σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από το αλβανικό έδαφος.Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν πως δουλέμποροι, που τους εισάγουν στην Αλβανία, αφού παίρνουν τα χρήματα που ζήτησαν, τους αφήνουν κλεισμένους σε σπίτια και εξαφανίζονται.

Η αλβανική Αστυνομία δεν αργεί να τους συλλάβει. Το χειρότερο είναι ότι τους ζητούν χρήματα που
τα έχουν ανάγκη. Ο καθένας δίνει 100-200 ευρώ. Μετά τους στοιβάζουν σε τζιπ και τους οδηγούν πίσω, σε περάσματα των συνόρων.

Οι κάτοικοι του ελληνικού χωριού της Αγίας Μαρίνας, στο οποίο φτάνουν οι πρόσφυγες ειδοποιούν την Αστυνομία για να τους παραλάβει. Το τελευταίο διάστημα αυτή η εικόνα είναι επαναλαμβανόμενη.

Φτάνουν στο χωριό κατά δεκάδες από τα μονοπάτια των συνόρων. Είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και πεινασμένοι. Κάποιοι από τους λίγους κατοίκους της περιοχής τούς προσφέρουν ένα ζεστό ρόφημα και φαγητό.

Ορισμένες φορές, το κλειστό δημοτικό σχολείο της Αγίας Μαρίνας, για λίγες ώρες, γεμίζει ανθρώπους. Η πόρτα του ανοίγει για να φιλοξενήσει τους ρακένδυτους πρόσφυγες, να τους προστατέψει από τη βροχή και το κρύο.

Οταν το όχημα της Αστυνομίας φτάνει στην Αγία Μαρίνα επιβιβάζει τους πρόσφυγες για να τους μεταφέρει στα Ιωάννινα. Εκείνοι φεύγουν για να επιστρέψουν πάλι πίσω. Θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Αλβανία, κυνηγώντας την ελπίδα να φτάσουν στο Μαυροβούνιο και από εκεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

 epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης