Όχι στις αυξήσεις δημ. τελών στο Δήμο Ν.Σκουφά


Παρέμβαση πολιτών Δήμου Νικολάου Σκουφά

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο του προϋπολογισμού κάθε Δήμου, γιατί καταδεικνύει την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει η κάθε Δημοτική Αρχή, είναι ο καθορισμός των δημοτικών τελών.



Εκεί κρίνεται εάν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των λαϊκών νοικοκυριών και εφαρμόζει πολιτική ‘’ανακούφισης’’ ή απλά επικαλούμενη οικονομικά αδιέξοδα εφαρμόζει ψυχρή εισπρακτική πολιτική χωρίς διακρίσεις.

Αξιολογώντας την πρόταση του Δημάρχου (οικονομική επιτροπή 21/10 2014) περί καθορισμού ανταποδοτικών τελών του Δήμου Ν. Σκουφά για το έτος 2015, κρίνουμε πως η Δημοτική Αρχή ενδιαφέρεται μόνο για την ευημερία των αριθμών και όχι των πολιτών του Δήμου μας.

Πιο συγκεκριμένα για τα τέλη ύδρευσης προτείνεται ενιαία κλιμακωτή χρέωση με ενιαίο πάγιο σε όλα τα διαμερίσματα.

Αυτό αν και δίκαιο με την πρώτη ματιά, γιατί ανακουφίζει τους κατοίκους του πρώην Δήμου Πέτα απ’ τις υπέρογκες χρεώσεις των προηγουμένων ετών (είναι ένα ζήτημα βέβαια η είσπραξη των παλιών οφειλών που πρέπει να απαντηθεί) επιβαρύνει όμως τους κατοίκους των άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων με αυξήσεις.

Η πρότασή μας για εξομοίωση των τελών προς τα κάτω, δηλαδή με το ισχύον τιμολόγιο του πρώην Δήμου Αμβρακικού, δεν έγινε δεκτή.

Για τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και αποχέτευσης η πρόταση του Δημάρχου ήταν αύξηση από 1,20 σε 1,60 ανά τετρ. μέτρο για τις κατοικίες και για τα καταστήματα από 1,40 σε 1,80. Επίσης τα τέλη επεκτείνονται για πρώτη φορά σε στάβλους, πτηνοτροφεία και θερμοκήπια, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις εξαθλιωμένες από την κρίση αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής μας.

Στη σημερινή οικονομική συγκυρία, που κυριαρχούν η κακοπληρωμένη ή η απλήρωτη εργασία, η ανεργία, οι απολύσεις και τα χαράτσια, είναι επιτακτική η ανάγκη ο Δήμος να σταθεί αλληλέγγυος με την κοινωνία και να δώσει μια ανάσα στους δημότες από την ασφυκτική κυβερνητική φοροληστεία.

Δεν αποδεχόμαστε την αύξηση της ανταποδοτικότητας, κυρίως όταν δεν συνοδεύεται από πλήρη απαλλαγή των Δημοτικών Τελών για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, και συγκεκριμένα:

1) μονογονειακές οικογένειες με χαμηλό εισόδημα , 
2) τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες , 
3) ΑΜΕΑ , 
4) άποροι, 
5) μακροχρόνια άνεργοι. 

Προτείνουμε επίσης μειωμένα τέλη για όσους έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς και στους νέους επαγγελματίες. Πλήρη απαλλαγή των αγροτικών εκματαλεύσεων. 

Γνωρίζοντας ότι τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη καλύπτουν υποχρεωτικά τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών και σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να τις υπερβούν, ο Δήμος οφείλει και μπορεί μέσω των υπηρεσιών του να προσδιορίσει με ακρίβεια τα προβλεπόμενα έσοδα και να τα ισοσκελίσει με τις δαπάνες χωρίς να επιβαρύνει με αυξήσεις τους πολίτες (π.χ. με την ολοκλήρωση της καταγραφής των τετρ. μέτρων κατοικιών και καταστημάτων που αντιστοιχούν στους 9.270 μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρ. ρεύματος (ρολόγια ΔΕΗ) θα προκύψουν νέα δεδομένα υπολογισμού).

Τονίζουμε επίσης την ανάγκη ο Δήμος να μπει μπροστάρης στους λαϊκούς αγώνες και να παλέψει διεκδικώντας την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα συνδυαστεί με την άμεση και δραστική μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Παρέμβαση πολιτών Δήμου Νικολάου Σκουφά 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης