Άρτα: Με επιτυχία η ημερίδα «Διαδικτυακές Συμπεριφορές Υψηλού Ρίσκου»


Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργάνωσε χθες , στην αίθουσα Σκουφά στην Άρτα, ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
(Φώτο)



Στην ημερίδα με θέμα «Διαδικτυακές Συμπεριφορές Υψηλού Ρίσκου» συμμετείχαν ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, καθώς και εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίοι ενημέρωσαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους ενδιαφερόμενους για τις δυνατότητες, αλλά και τους κινδύνους του διαδικτύου.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, μίλησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα του ηλεκτρονικού εγκλήματος, μιλώντας για όλο το φάσμα του διαδικτύου, την χρησιμότητά του, αλλά και τους τεράστιος κινδύνους που περικλείει η λανθασμένη χρήση του, φέρνοντας παραδείγματα και προτρέποντας τους πολίτες να μην δαιμονοποιούν  το διαδίκτυο, αλλά ταυτόχρονα να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε επαφή πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τους νέους και τους κινδύνους  που περικλείει η αλόγιστη χρήση του Διαδικτύου και οι κίνδυνοι από κακόβουλες πράξεις, όπως είναι, απάτες μέσω διαδικτύου, παιδική πορνογραφία,  υποκλοπές κωδικών από πιστωτικές κάρτες, εγκλήματα μέσω οργάνων κοινωνικής δικτύωσης,  διαδικτυακός εκφοβισμός, αλλά και ο εθισμός που προκαλεί η πολύωρη χρήση υπολογιστή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Σφακιανάκης: «Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως στο διαδίκτυο δεν υπάρχει τίποτε ιδιωτικό, τίποτε που να μην καταγράφεται και ο μόνος τρόπος προφύλαξης, από κακόβουλες πράξεις είναι η μη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων».

Στη συνέχεια οι συνεργάτες του κ. Σφακιανάκη, ανέλυσαν τις πτυχές του ηλεκτρονικού εγκλήματος, το οποίο έχει διεισδύσει στην καθημερινότητά μας, με προβολές και εμπεριστατωμένες αναλύσεις, συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση, αλλά  και τρόπους προφύλαξης  για αποφυγή δυσάρεστων αποτελεσμάτων.

Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Δ/νσης Ηπείρου κ. Τρομπούκης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας κ. Σκούμας, ο διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Αντισ/ρχης Πεζικού κ. Γεώργιος Αθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης
του Ν. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, ο εισαγγελέας Άρτας κ. Κάκκος, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας κ. Κων/νος Τράμπας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αρταίων κ. Ηλίας Σερβετάς, όλοι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αρταίων, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος, ο Δήμαρχος Κεντρικόν Τζουμέρκων κ. Μαρίνος Γαρνέλης, ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας και Δευτερομάθμιας εκπαίδευσης Άρτας κ. Δημητρίου Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι επίσημοι.

Ειδικότερα, οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν, ήταν:

-Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
-Ο σκοπός διοργάνωσης των ημερίδων.
-Τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και οι πρακτικές πρόληψης.
-Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.
-Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο, καθώς και τις υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στόχος ήταν η προβολή της νέας καινοτόμου εφαρμογής CYBERKID παράλληλα με τις δραστηριότητες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία περιλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων και αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται, μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, καθώς και η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού -Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό: 210-6476959
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android: CYBER KID




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ