Ολες οι οφειλές φόρων στη ρύθμιση


Βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κ. Κ. Σαββαΐδου. 



Επίσης στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους (η παράμετρος αυτή δεν ισχύει για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία παρά μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο).

Με τις δύο αυτές προσθήκες η ρύθμιση γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική ακόμα και γι’ αυτούς που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.

Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος είναι υπόχρεος σε ΕΝΦΙΑ (ο οποίος έχει βεβαιωθεί στις 31 Ιουλίου) και έχει καταβάλει κανονικά τις δύο πρώτες δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, μπορεί να εντάξει στη ρύθμιση τις υπόλοιπες δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο, ή οποιεσδήποτε άλλες βεβαιωμένες υπάρχουν.

Επίσης ακόμα και αν δεν έχουν καταβληθεί οι δύο πρώτες δόσεις μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση με την προϋπόθεση ότι θα υποβάλει αίτηση μέχρι 31 Μαρτίου 2015.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί σε διάστημα τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης. Ωστόσο, τα ευεργετήματα που προβλέπονται στη ρύθμιση (μείωση προσαυξήσεων) θα φανούν στη δεύτερη δόση.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση:

1. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των διατάξεων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι τις 31/3/2015. Ελάχιστο ποσό κάθε δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ. Το ηλεκτρονικό σύστημα σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξει στις 15 Νοεμβρίου.

2. Η πρώτη δόση της ρύθμισης είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

3. Χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση.

• Υποχρεωτικά: υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 και ληξιπρόθεσμων έως και την ημερομηνία της αίτησης οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών. Δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα δημιουργηθούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση στις 31 Μαρτίου και μέχρι τότε δεν έχει πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, ή τον φόρο εισοδήματος κ.λπ. μπορεί να τα εντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

• Επειτα από επιλογή του οφειλέτη: α) βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,

β) βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,

γ) βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

• Η υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

4. Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη. Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης μετά την καταβολή της πρώτης δόσης αυτής.

5. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις.

6. Οφειλές έως και 15.000 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν σε 100 δόσεις, ενώ μεγαλύτερου ύψους οφειλές ρυθμίζονται σε 72 μηνιαίες δόσεις.

7. Αναδρομικά θα γίνουν οι εκπτώσεις για όσους οφειλέτες υπάγονται και παραμείνουν στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας. Αντίθετα όσοι κάνουν αίτηση να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση οι μειώσεις των προσαυξήσεων θα γίνουν μετά την καταβολή της πρώτης δόσης.

8. Απώλεια της ρύθμισης. Εκτός ρύθμισης θα βγαίνουν, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής στην περίπτωση που οι οφειλέτες:

α) δεν είναι φορολογικά ενήμεροι από την ημερομηνία υπαγωγής και καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης ή

β) δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης ή

γ) δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή

δ) δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες ή

ε) έχουν δηλώσει ανακριβή στοιχεία προκειμένου να τους χορηγηθεί η ρύθμιση.





 kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης