Το ελληνικό λάδι πιάνει κορυφή


Παγκόσμιο ενδιαφέρον 

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί το ελληνικό ελαιόλαδο που βρίσκεται στο επίκεντρο του ξένου Τύπου, με αφορμή και την καταστροφική χρονιά για τις σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης. 



Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Bloomberg, η Wall Street Journal, το Associated Press, στέκονται με άρθρα τους τις τελευταίες ημέρες στην πρωτοφανή μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, από βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που έρχεται σε αντιπαραβολή, όπως υπογραμμίζουν, με την εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα αναμένει υπερδιπλάσια παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι, Ισπανία και Ιταλία βιώνουν μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία τους και το ελληνικό ελαιόλαδο φαντάζει ως λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η καθίζηση της παγκόσμιας παραγωγής.

Τελευταίο δημοσίευμα, αυτό της Wall Street Journal αναφέρει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί ελπίδα για να καλυφθούν οι ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά, ενώ για ελληνική λύση στο διεθνές έλλειμμα ελαιολάδου έχει κάνει λόγο και το Bloomberg, επισημαίνοντας σε πρόσφατο δημοσίευμα ότι το κενό που προκαλεί η ραγδαία μείωση παραγωγής εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στην Ισπανία και του εμφυλίου πολέμου που εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία, θα κληθεί να καλύψει η Ελλάδα, κυριαρχώντας στην παγκόσμια αγορά.

Αφιέρωμα στην πρωτοφανή μείωση της παραγωγής ελαιολάδου έκανε και το Associated Press, αναφέροντας ότι η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που παράγουν περίπου τα 3/4 του ελαιολάδου στον κόσμο, αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Το ελληνικό λάδι πιάνει κορυφή

Στην Ιταλία, η εθνική παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί 35% με αποτέλεσμα η τιμή για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να φθάνει και τα έξι ευρώ, με τον επικεφαλής της κοινοπραξίας Ιταλών ελαιοκαλλιεργητών, Πιέτρο Σαντάλι να κάνει λόγο για μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία.

Η Ισπανία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική χώρα στον κόσμο αντιπροσωπεύοντας το 45% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και η φετινή παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 50%.

Σύμφωνα με την ισπανική ένωση νέων αγροτών, οι ελιές είναι εξαντλημένες από την εξαιρετική περσινή χρονιά και οι υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη περιόρισαν την άνθιση. Επιπλέον, ορισμένοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον δάκο.

Ωστόσο, οι Εληνες παραγωγοί -σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο- αναμένουν απροσδόκητα κέρδη. Η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση των κορυφαίων παραγωγών ελαιολάδου στον κόσμο και αναμένεται να διπλασιάσει την ετήσια παραγωγή της κατά 300.000 τόνους.

Ρυθμιστή των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου θεωρεί την Ελλάδα και το Bloomberg, καθώς, όπως ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα, η ελληνική παραγωγή θα αντισταθμίσει τη μείωση στην Ισπανία.

Στο μισό η παραγωγή 
Η μεγάλη «βουτιά» στην Ισπανία
Η μείωση της ισπανικής παραγωγής θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως, και ειδικά εντός ΕΕ. Οπως εκτιμάται, η παραγωγή της Ισπανίας πρόκειται να μειωθεί στους 830.000 τόνους από 1,77 εκατομμύρια τόνους. Η ελληνική παραγωγή θα αυξηθεί στους 300.000 τόνους από 158.000 τόνους.

ΕΛΛΑΔΑ Οι δύο λόγοι για την επιτυχία
Η αυξημένη παραγωγή ελληνικού ελαιολάδου υψηλής μάλιστα ποιότητας οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα είναι «ξεκούραστα» λόγω της περσινής χαμηλής παραγωγής και ο δεύτερος σχετίζεται με τις μειωμένες βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο και τις αυξημένες θερμοκρασίες τον Αύγουστο.

ΞΕΝΑ ΜΜΕ

Συγκομιδή με πολλές δυσκολίες
Η Wall Street Journal σημειώνει πως αν υπάρχει μια ελπίδα ομαλοποίησης της παγκόσμιας αγοράς, αυτή θα προέλθει από το ελληνικό ελαιόλαδο. Μόνο έτσι μπορούν να καλυφθούν τα δεδομένα ελλείμματα παγκοσμίως. Η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί βασικό οικονομικό παράγοντα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και για πολλούς Ευρωπαίους παραγωγούς η φετινή συγκομιδή είναι πολύ δύσκολη.

Καιρός και έντομα οι υπεύθυνοι
«Αν το αγαπημένο σας μπουκάλι μεσογειακού ελαιολάδου φέτος κοστίζει περισσότερο, τότε γι' αυτό θα πρέπει να κατηγορήσετε τον παράλογο ευρωπαϊκό καιρό και μια σειρά μικροσκοπικά έντομα». Με τη φράση αυτή προλογίζει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press αφιέρωμα για το ελαιόλαδο που καταγράφει το μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια συγκομιδή ελιάς λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η Ελλάδα θα καλύψει τα κενά
Για ελληνική λύση στο διεθνές έλλειμμα ελαιολάδου έκανε λόγο και το Bloomberg, επισημαίνοντας σε πρόσφατο δημοσίευμα ότι το κενό που προκαλεί η ραγδαία μείωση παραγωγής εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στην Ισπανία και του εμφυλίου πολέμου που εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία, θα κληθεί να καλύψει η Ελλάδα, κυριαρχώντας στην παγκόσμια αγορά.

Κώστας Νάνος
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ