Από Νοέμβριο η αίτηση για την νέα ρύθμιση οφειλών μέσω taxisnet


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας. Οι "παγίδες" που πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες 

 Οι αιτήσεις για την νέα ρύθμιση οφειλών με έως και 100 δόσεις, θα γίνουν μέσω Taxisnet και αναμένεται η εφαρμογή να ανοίξει στα μέσα Νοεμβρίου σύμφωνα με το dikaiologitika.gr



 Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ποιες είναι οι παγίδες που κρύβει η νέα ρύθμιση για χρέη σε εφορία και Ταμεία.

Μπορεί η νέα ρύθμιση για οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να είναι, φαινομενικά, καλύτερη από την προηγούμενη, αλλά έχει με τη σειρά της ορισμένες παγίδες που αν δεν προσεχθούν, είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες οφειλέτες.

Οι κυριότερες αφορούν την Πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, τη διαδικασία αναστολής της λήψης αναγκαστικών μέτρων, τη διατήρηση του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εγγράφει υποθήκη σε φορολογικά στοιχεία του οφειλέτη, αλλά και το ζήτημα της παραγραφής χρεών. Ας δούμε πιο αναλυτικά, ποιες είναι οι παγίδες που κρύβει η νέα ρύθμιση:

* Πάγια ρύθμιση: Το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις διατάξεις, έχει εξαιρέσει από την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, όσους έχουν ρυθμίσει χρέος με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Άρα όσοι είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση με τις λίγες δόσεις, τώρα δεν μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη της νέας ρύθμισης.

*Αναγκαστικά μέτρα: Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εξετάζει αίτημα περιορισμού κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 30 του Κ.Ε.Δ.Ε. Πρακτικά, δηλαδή, αν έχει γίνει ήδη κατάσχεση στα χέρια τρίτου (π.χ. καταθέσεων) μπορεί να αρθεί μόνο μετά από αίτηση του οφειλέτη και εφόσον έχει ήδη εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής οφειλής που έχει μπει σε ρύθμιση.

*Υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων: Ακόμα και εάν ο φορολογούμενος μπει στη ρύθμιση, η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα να εγγράφει υποθήκη σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη. Επίσης, μπορεί να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον πάλι η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.

* Παραγραφή: Όσο τρέχει η ρύθμιση, δεν μπορεί κάποιος φορολογούμενος να υποστηρίξει ότι το χρέος του παραγράφηκε π.χ λόγω παρέλευσης δεκαετίας. Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη του έτους της τελευταίας δόσης αυτής.

news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης