Τo τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Ταμεία - Εφορία


Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, εκτός απροόπτου, η αναμενόμενη ρύθμιση για χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η πολύμηνη καθυστέρηση, εκτός από την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, προκάλεσε σημαντικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα. 



Με την ίδια τροπολογία θα προβλέπεται η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς, μειωμένης ωστόσο κατά 30%, καθώς και η παράταση για έναν ακόμη χρόνο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Χθες, παρουσιάστηκε η τελική ρύθμιση χρεών των δύο συναρμοδίων υπουργείων, Εργασίας και Οικονομικών, στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και αποφασίστηκε η άμεση κατάθεσή της στη Βουλή. Επίσης, αποφασίστηκε η αντίστοιχη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες να κατατεθεί εντός των επομένων ημερών, σε ξεχωριστή διάταξη.

Η νέα ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο προβλέπει:

1) 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ.

2) Εως 72 δόσεις για χρέη πάνω από 15.000 ευρώ.

3) Εκπτώσεις έως και 100% των προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής σε όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους. Το ποσοστό έκπτωσης από τις προσαυξήσεις, σε όσους επιλέξουν τη λύση των δόσεων θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων. Συγκεκριμένα:
• 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις.

• 80% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις.

• 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις.

• 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις.

• 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις.

• 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις.

• 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις.

4) Το ετήσιο επιτόκιο ορίζεται σε 4,56%.

5) Το κατώτερο ποσό δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ τον μήνα.

6) Η νέα ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αφορά οφειλές με αρχικό κεφάλαιο έως 1.000.000 ευρώ.

7) Στη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.

8) Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις (Οκτωβρίου).
9) Δεν προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών.
10) Οι δόσεις των 6 πρώτων μηνών θα πρέπει να καταβάλλονται στην ώρα τους, ενώ ο οφειλέτης θα μπορεί να «χάνει» δύο δόσεις τον χρόνο.

11) Η νέα ρύθμιση θα παραμείνει «ανοικτή» για πέντε μήνες, έως τις 31 Μαρτίου 2015. Μετά, θα ισχύουν οι δύο παλιές δόσεις, της Νέας Αρχής και της πάγιας ρύθμισης.

12) Για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση προβλέπεται υπολογισμός της αρχικής οφειλής με τις νέες μειωμένες προσαυξήσεις και επιπλέον έκπτωση 20%. Παράλληλα, οι οφειλές θα υπολογιστούν με το μειωμένο επιτόκιο, για το διάστημα από 1/1/2013.

13) Παρέχεται και δεύτερη επιλογή για τους συνεπείς που θα επιλέξουν να υπαχθούν όμως στη νέα ρύθμιση, καθώς και σε αυτούς ο υπολογισμός του ποσού θα γίνεται με επιτόκιο 4,56% για το διάστημα από 1/1/2013.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας με δηλώσεις του στον Real FM ανέφερε ότι η συζήτηση με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια είναι σε τελική φάση και υποστήριξε ότι τα περιθώρια της ρύθμισης θα διευρυνθούν λίγο ώστε να αφορά 160.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με πάνω από 600.000 - 700.000 θέσεις εργασίας.

Σε ερώτηση εάν η ρύθμιση πρέπει να είναι ενιαία για ταμεία, εφορία και τράπεζες, ο κ. Δένδιας είπε ότι τα συναρμόδια υπουργεία μαζί με τις τράπεζες και υπό την επιτήρηση της τρόικας «δημιουργούν ένα πλέγμα το οποίο να επικοινωνεί, δηλαδή η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες να επικοινωνεί με τις ρυθμίσεις του Δημοσίου και με τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία».
kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ