«Ηταν το πρώτο πλανητάριο»

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί την επιτομή της φιλοσοφίας, διότι για να φτιάξεις ένα μηχανικό σύμπαν χρειάζεται να έχεις αφομοιώσει την ελληνική φιλοσοφία, τη φιλοσοφία των Ιώνων φιλοσόφων, και να την έχεις κάνει πράξη», αναφέρει ο Ξ. Δ. Μουσάς

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ  

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο αρχαιότερος υπολογιστής που γνωρίζουμε και το αρχαιότερο προηγμένης τεχνολογίας αστρονομικό όργανο. 



Ανατρέπει όλα όσα πιστεύονται σχετικά με την έλλειψη ενδιαφέροντος των Ελλήνων για την τεχνολογία. Μοιάζει να είναι εκτός εποχής, ενώ στην πραγματικότητα είναι η επιτομή της ελληνικής φιλοσοφίας. Αυτό θα τονίσει ο καθηγητής Φυσικής Ξενοφών Δ. Μουσάς στην ομιλία του τη Δευτέρα στις 6.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1). Ο κ. Μουσάς, που ασχολείται με τον μηχανισμό εδώ και δεκαετίες, είχε γοητευθεί από το εύρημα ήδη από την παιδική του ηλικία.

Η ομιλία θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνουν οι Φίλοι του ΕΑΜ.
«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: επιτομή της ελληνικής φιλοσοφίας» θα είναι ο τίτλος της διάλεξης, κατά την οποία ο ομιλητής θα τονίσει πως ο σύγχρονος κόσμος και η σημερινή τεχνολογία «βασίζονται ακριβώς στις ίδιες αρχές που σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε ο μηχανισμός, στους νόμους της φυσικής, στην αιτιοκρατία και την ικανότητα του ανθρώπου να κατανοεί τη Φύση, να ερμηνεύει και να προβλέπει τα φυσικά φαινόμενα, να τα αναπαράγει και να τα χρησιμοποιεί για τις επιστήμες και την τεχνολογία».

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί την επιτομή της φιλοσοφίας, διότι για να φτιάξεις ένα μηχανικό σύμπαν χρειάζεται να έχεις αφομοιώσει την ελληνική φιλοσοφία, τη φιλοσοφία των Ιώνων φιλοσόφων, και να την έχεις κάνει πράξη», θα αναφέρει ο ομιλητής.

«Με υπογραφή Πυθαγόρα»

Στα Αντικύθηρα συνεχίζεται η υποβρύχια έρευνα για τον εντοπισμό και άλλων ευρημάτων
Στα Αντικύθηρα συνεχίζεται η υποβρύχια έρευνα για τον εντοπισμό και άλλων ευρημάτων

«Η υπογραφή του Πυθαγόρα υπάρχει σε αυτόν. Σε ένα από τα γρανάζια του είναι χαραγμένο το πεντάγωνο των Πυθαγορείων. Ο Μηχανισμός είναι το απαύγασμα της διδασκαλίας και αντίληψης των Πυθαγορείων, η οποία οδήγησε στην ακριβή διατύπωση των γνώσεών μας για το Σύμπαν με τη μαθηματικοποίηση της κατανόησης του Κόσμου, της Φύσης».

Λειτουργεί με προσεκτικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα γρανάζια με μικρά τριγωνικά δοντάκια, που εκτελούν συγκεκριμένες μαθηματικές πράξεις, καθώς κινούνται γύρω από άξονες. Η κίνηση των γραναζιών κινεί δείκτες που δίνουν τη θέση διαφόρων ουρανίων σωμάτων, του Ηλιου, της Σελήνης και πιθανώς των πλανητών. «Δηλαδή», θα τονίσει ο κ. Μούσας, «ήταν το πρώτο μηχανικό Σύμπαν, το πρώτο πλανητάριο.

Είναι ένας πολύπλοκος ακριβής αναλογικός και ψηφιακός υπολογιστής, τα bits είναι τα δόντια των γραναζιών και τα bytes είναι αυτά καθαυτά τα γρανάζια, δηλαδή έχουμε μεταβλητά bytes. Είναι ένας υβριδικός υπολογιστής, ψηφιακός και αναλογικός. Είναι το αρχαιότερο επιστημονικό όργανο, το οποίο έχει κλίμακες και ένα εκπληκτικό μηχάνημα, που αποτελεί άριστο παράδειγμα νανοτεχνολογίας».

Ο κατασκευαστής του, που πρέπει να είναι κορυφαίος μαθηματικός, αστρονόμος και μηχανικός (ίσως ο Ιππαρχος), συνεργάσθηκε με τεχνίτες, μεταλλουργούς και μηχανουργούς και πιθανότατα και καλλιτέχνες, με ειδικό που έγραφε τις επιγραφές με τις οδηγίες (τα γράμματα είναι σχεδόν του τύπου, πολύ μικρά και καλλιτεχνικά γραμμένα). Αυτά βοηθούν και στη χρονολόγησή του περί το 150 με 100 π.Χ. Πνευματικός πατέρας θεωρείται ο Αρχιμήδης.

Στη μια όψη του τηρούνται πέντε πολύπλοκα πολυετή ημερολόγια, τα οποία μεταξύ των άλλων προσδιορίζουν τις κινητές εορτές των Ελλήνων, προσδιορίζουν πότε θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και προβλέπουν τις εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης, την ημερομηνία και τη θέση που θα είναι ορατές πάνω στη Γη. Οταν στη διάρκεια ενός σεληνιακού μηνός αναμένεται έκλειψη Ηλίου ή Σελήνης, αναφέρεται η ώρα που θα συμβεί.

Στα Αντικύθηρα συνεχίζεται η υποβρύχια έρευνα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τον Μπρένταν Φόλεϊ για τον εντοπισμό και άλλων ευρημάτων, αλλά οι ισχυροί άνεμοι δεν βοηθούν ιδιαίτερα.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Αυτοδυτών Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνει πως το καταδυτικό επίδομα έχει εξανεμισθεί από το υπουργείο και πως με ετήσια αναγωγή της αμοιβής, «μια επικίνδυνη και επιβαρυντική κατάδυση στα 55 μέτρα ή μια σπηλαιοκατάδυση στα 80 μέτρα αποτιμάται πλέον από την Πολιτεία με το εξευτελιστικό ποσό των 10€ για τον δύτη, μείον τον φόρο».

Οι αυτοδύτες σημειώνουν πως δεν θα εκτελούν πλέον καμία κατάδυση για αρχαιολογική έρευνα ή αναπτυξιακά έργα. Κατ' εξαίρεση θα καταδύονται, χωρίς καμία αμοιβή, μόνον όταν αποδεδειγμένα συντρέχουν όλως έκτακτοι λόγοι καταστροφής αρχαιοτήτων, αρχαιοκαπηλίας, φυσικών καταστροφών και διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα ή εντός σπηλαίων, καθώς και για την πραγματοποίηση όσων καταδύσεων συντήρησης είναι απαραίτητες για τη διαφύλαξή της.

Αγγελική Κώττη
akotti@pegasus.gr

ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ