ΑΡΤΑ:Πρωτοποριακό πρόγραμμα του ΤΕΙ Ζωϊκής Παραγωγής


Για ένα υγιεινότερο κοτόπουλο

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πρόγραμμα, πρωτοποριακής εκτροφής κοτόπουλων, σε συνεργασία του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού με το τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου. 



Πρόκειται για πειραματικές εκτροφές με την επίβλεψη και διαχείριση του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ και στόχο την παραγωγή κοτόπουλου με οικολογικό αποτύπωμα σε κλειστά συστήματα εκτροφής.

Οι εκτροφές υλοποιούνται σε κτίρια των επιχειρήσεων ΜΙΧΑ, όπου τη Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου, το πρωί, έγινε μια παρουσίαση από τον καθηγητή του τμήματος Ζωϊκής Παραγωγής κ. Γιάννη Σκούφο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκούφο το πρόγραμμα υλοποιείται με τον πλήρη έλεγχο των συνθηκών του περιβάλλοντος, αλλά και της διατροφής όπου χρησιμοποιούνται φυτικά εκχυλίσματα από την Ελληνική χλωρίδα, ειδικές καλλιέργειες ωφέλιμου βακτηριδίων που έχουν παραχθεί στο ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, σε συνδυασμό με ορυκτές γαίες.

Ο στόχος είναι η μείωση των αέριων ρύπων, η μείωση των στερεών ρύπων, η βελτίωση της ταχύτητας ανάπτυξης των πτηνών στις ίδιες μέρες παραγωγής και συγχρόνως μείωση του αριθμού των μικροβίων στο περιβάλλον. Το πρόγραμμα, στοχεύει επίσης στη μείωση της απέκκρισης αζωτούχων ουσιών και φωσφόρου που επιβαρύνουν το περιβάλλον και καταλήγουμε στην μείωση χρήσης αντιβιοτικών ουσιών.

Πρόκειται δηλαδή για μία προσπάθεια με πολλαπλούς στόχους, που θα έχει μεγάλες ωφέλειες στο τελικό προϊόν, αλλά που δεν θα το επιβαρύνει με μεγάλο κόστος. Όπως είπε ο κ. Σκούφος, το πρόγραμμα διερευνά και τις δυνατότητες της τεχνολογίας, με βάση την οποία όλες οι διαδικασίες στη μονάδα θα παρακολουθούνται, οπότε θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης.

Μάλιστα στόχος είναι τα αποτελέσματα να βρουν ευρεία εφαρμογή μέσω δυνατοτήτων χρηματοδότησης των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων.Όλα αυτά βέβαια, είναι ακόμα στο στάδιο της πειραματικής εκτροφής. Και για το όλο εγχείρημα μας μίλησε ο εκπρόσωπος των επιχειρήσεων ΜΙΧΑ, ο Κώστας Μίχας, που παρακολουθεί στενά την πρόοδο της εκτροφής, αφού η επιχείρηση έχει παραχωρήσει μία μονάδα για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα.

Για ένα υγιεινότερο κοτόπουλο

«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα αυτό μαζί με το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ σημαίνει ότι συνδέουμε την τοπική πτηνοτροφική παραγωγή με την εξελιγμένη επιστήμη για να δημιουργήσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τον καταναλωτή. Ένα υγιεινότερο κοτόπουλο που παράγεται από τις καλύτερες συνθήκες» λέει ο κ. Κώστας Μίχας.

«Έχουμε ραγδαία αύξηση της πτηνοτροφικής παραγωγής παγκοσμίως, πανευρωπαϊκά αλλά και στην Ελλάδα. Το κρέας των πτηνών είναι το υγιεινότερο από διατροφικής πλευράς. Τι μένει λοιπόν για τον καταναλωτή να νοιάζεται; Ο τρόπος παραγωγής. Η πτηνοτροφία είναι η πιο σύγχρονη και τεχνολογικά εξελιγμένη παραγωγή. Δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης σε κλειστού βιομηχανικού τύπου μονάδες, όμως όπως όλες οι παραγωγές αυτό σημαίνει και κτηνοτροφικά απόβλητα» λέει ο κ. Μίχας.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κ. Μίχας τονίζει: «Στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας έχουμε δημιουργήσει σχεδόν μία τέλεια μονάδα όπου παρακολουθούνται συνεχώς οι μικροκλιματικές συνθήκες παραγωγής σε οτιδήποτε αφορά την εκτροφή, όχι μόνο θερμοκρασία και υγρασία, αλλά και ταχύτητα αέρα, ρεύματα, αιωρούμενα σωματίδια, σκόνη, αέριους ρύπους που επηρεάζουν την υγεία των πτηνών, την παραγωγικότητα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος, όπως και την ολική μικροβιακή χλωρίδα του θαλάμου.

Χρησιμοποιούμε μια πρότυπη, ελάχιστα ακριβότερη διατροφή που δημιουργεί καλύτερες συνθήκες πέψης, καλύτερη υγεία του εντέρου, που δεσμεύει τοξίνες και αέριους ρύπους, με αποτελέσματα πολύ εμφανή για την ανάπτυξη των πτηνών και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Έχουμε κάνει ήδη δύο πειραματικές εκτροφές με την επίβλεψη και διαχείριση της Ζωικής παραγωγής του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ και ο στόχος είναι η παραγωγή κοτόπουλου με οικολογικό αποτύπωμα σε κλειστά συστήματα εκτροφής».

Οικολογικό αποτύπωμα
















Όπως τόνιζαν όλοι οι συντελεστές του προγράμματος, ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού κ. Λεωνίδας Τσιαντής, ο εκπρόσωπος του ΤΕΙ κ. Γιάννης Σκούφος και που επισήμανε ο κ. Κ. Μίχας, «επιδίωξη του Συνεταιρισμού, είναι η παραγωγή ενός προϊόντος, του καλύτερου που έχει βγει ως σήμερα πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά και που θα ονομαστεί «ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ» όπως είναι ο τίτλος του προγράμματος. Σε αυτό το σχεδιασμό συμμετέχει όλη σχεδόν η πτηνοτροφική παραγωγή της Ηπείρου αφού ο άλλος επιχειρηματικός εταίρος είναι ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ».

Έτσι οι Ηπειρωτικοί Συνεταιρισμοί παρόλη την κρίση, τις δυσκολίες παραγωγής, την οικονομική δυσπραγία προχωρούν προς τα εμπρός με την παραγωγή ενός κοτόπουλου με οικολογικό αποτύπωμα που θα έχει συγκριτικά αποτελέσματα και ωφέλειες και στους παραγωγούς μας και στους καταναλωτές με μια μικρή επιβάρυνση».

Όσο για την προσωπική του συμμετοχή, αλλά και την συμμετοχή της επιχείρησης, ο κ. Κώστας Μίχας, τονίζει: «Εμείς σαν επιχείρηση Μίχας θα έχουμε μόνιμο εταίρο το τμήμα Ζωικής Παραγωγής που είναι δίπλα μας, θα κάνουμε σύμβαση συνεργασίας παραδίδοντας μια μονάδα της επιχείρησής μας για μόνιμους πειραματισμούς που θα βελτιώνουν τα παραγόμενα προϊόντα μας και είμαστε ανοιχτοί για νέα ευρωπαϊκά προγράμματα που ενεργά δημιουργούν καινοτομίες στην παραγωγή, εξειδικευμένα – καινοτόμα προϊόντα και πολύ θετικές προοπτικές για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας, την Ηπειρωτική και γενικότερα την Ελληνική Πτηνοτροφία».

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης