Έλληνες νεκροί σε χωριό της Ουκρανίας από όλμους


Τους πρώτους νεκρούς της από όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία μετράει η ελληνική κοινότητα της χώρας

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους στο Σαρτανά, ένα χωριό σε απόσταση 10 χλμ. από τη Μαριούπολη όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι ελληνικής καταγωγής.





Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη Δημήτρης Παπαδημητρίου, επιβεβαίωσε πως μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Έλληνες ομογενείς. Όλμοι που εκτοξεύτηκαν όπως όλα δείχνουν από φιλορώσους αυτονομιστές έπεσαν στον κεντρικό δρόμο του χωριού κοντά στο νεκροταφείο, την ώρα που δεκάδες κάτοικοι επέστρεφαν από κηδεία.

Εκεχειρία από τις 5 Σεπτεμβρίου

Επισήμως, Κίεβο και φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν συμφωνήσει σε εκεχειρία από τις 5 Σεπτεμβρίου. Οι παραβιάσεις της όμως είναι καθημερινές και το χωριό Σαρτανά βρίσκεται, όπως επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, πολύ κοντά στην «πρώτη γραμμή του μετώπου».

Ο ίδιος βρέθηκε την Τρίτη πολύ κοντά στον κίνδυνο. Γύρω στη 1.30 το μεσημέρι, μετέβη οδικώς μαζί με τον δήμαρχο του Σαρτανά Στέφανο Μάχσμα και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάντρα Προτσένκο, στο Ταλακόφκα, το πιο προκεχωρημένο σημείο του μετώπου, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων βορειοανατολικά του Σαρτανά. «Όλα ήταν ήσυχα εκείνη την ώρα, δεν υπήρχε ένταση» δήλωσε στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ.

Οι καλές καιρικές συνθήκες όμως και ο καθαρός ορίζοντας που προσφέρονται για επιθέσεις με όλμους, ώθησαν τους αξιωματούχους να επισπεύσουν την αναχώρησή τους, στη 1.45 μ.μ. Ενα τέταρτο αργότερα έπληξαν οι όλμοι το Σαρτανά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους. Ο έλληνας πρόξενος θα επιχειρήσει σήμερα να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τα θύματα και να επισκεφθεί τους τραυματίες στο νοσοκομείο της Μαριούπολης όπου μεταφέρθηκαν.

«Παγωμένη σύγκρουση»

«Δυστυχώς» επεσήμανε, «αυτά είναι επεισόδια που θα συμβαίνουν διότι έχουμε εισέλθει σε μια "παγωμένη σύγκρουση" στην περιοχή». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι - ουκρανοί στρατιώτες, αυτονομιστές και άμαχοι - έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ανατολική Ουκρανία από όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην περιοχή, τον Απρίλιο.

Τουλάχιστον 50 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά την επίσημη εφαρμογή της εκεχειρίας. Μόνο χθες έχασαν τη ζωή τους στην Ανατολική Ουκρανία επτά στρατιώτες, οι έξι από νάρκες.

Την ίδια ώρα στο Κίεβο, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε μία σειρά νόμων με σκοπό την πάταξη της διαφθοράς και τη μεταρρύθμιση του θεσμού του γενικού εισαγγελέα, ώστε να αφαιρεθούν δικαιώματα που του είχαν δοθεί από τον Στάλιν.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου. Οι βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν όμως ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς έξω από το Κοινοβούλιο αναγκάζοντας τα μέλη του να διακόψουν πρόωρα τις εργασίες, αποδεικνύουν ότι ο δρόμος προς αυτές δεν θα είναι απρόσκοπτος.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και αλυσίδες, πέταξαν στο κτίριο της Βουλής πέτρες, καπνογόνα, αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες και βολίδες αεροβόλων.

Νωρίτερα, το εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση κοντά στο Κοινοβούλιο καλώντας τους βουλευτές να αναγνωρίσουν με νόμο μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη εθνικιστική οργάνωση από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον Ουκρανικό Ανταρτικό Στρατό.

 Τόσο το Σβόμποντα όσο και ο (ακροδεξιός) Δεξιός Τομέας αρνήθηκαν τη συμμετοχή οπαδών τους στα επεισόδια, οι ξένοι ανταποκριτές διέκριναν πάντως σαφές εθνικιστικό «χρώμα» στους ταραξίες.

Παγιδευμένοι

Το χωριό Σαρτανά μετρά 233 χρόνια ζωής, ιδρύθηκε εκ θεμελίων από Έλληνες ομογενείς που έφυγαν μαζικά από το Χανάτο της Κριμαίας με κατεύθυνση την Αζοφική. Παγιδευμένοι καθώς είναι ανάμεσα στις γραμμές των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, οι κάτοικοι είχαν εκφράσει τελευταία στον ελληνικό Τύπο την ανησυχία τους.

Βενιζέλος: «Άμεση διερεύνηση της τραγωδίας στη Μαριούπολη»

Να διερευνηθεί άμεσα η βασιμότητα των πληροφοριών περί ύπαρξης ελληνικής καταγωγής ομογενών, μεταξύ των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας, την Τρίτη, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Δημήτριο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες προκειμένου να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ελληνικής καταγωγής κατοίκων του πληγέντος χωριού.

koolnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης