Αγρίνιο: Ηλιακό ρολόι στην πλατεία Δημοκρατίας


Ο πρόεδρος της Αστρονομικής Αστροφυσικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας προτείνει στον δήμο Αγρινίου την τοποθέτηση ηλιακού ρολογιού στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου. Η τοποθέτησή του θα αποτελέσει πολιτισμική ταυτότητα για την πόλη, θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τους μαθητές και είναι και μηδαμινού κόστους. 



Ο Αναξίμανδρος «θήρευε» δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν τη σκιά του γνώμονα προσπαθώντας να βρει ένα κοινό μέτρο ανάμεσα στον άνθρωπο και τον ουρανό. Ο Διογένης Λαέρτιος αναφέρει ότι «πρώτος ο Αναξίμανδρος το 545 στη Σπάρτη, στο όρος των Σκιοθήρων, κατασκεύασε γνώμονα που μετρούσε τροπάς τε ισημερίες» Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία και ότι πλέον οι μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης και της Αμερικής διαθέτουν ηλιακό ρολόι, ο πρόεδρος της Αστρονομικής Αστροφυσικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας κ Ευθύμιος Παπαναστασίου απευθύνθηκε στον καθηγητή κ Ανδρέα Γαλανάκη με σκοπό να εξετάσει την τοποθέτηση ηλιακού ρολογιού στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο.

Ο κ Γαλανάκης εξέφρασε την προθυμία του να εξετάσει και να κατασκευάσει το ηλιακό ρολόι, αφού σε κάθε τόπο πρέπει να υπάρχει ειδική μελέτη με συγκεκριμένα δεδομένα ώστε να γίνει όπως πρέπει να εξυπηρετεί σωστά τον ρόλο του.

Ο κ Παπαναστασίου, συνεπώς, προτείνει στον νέο δήμαρχο Αγρινίου και συνεπώνυμό του κ Παπαναστασίου,  την τοποθέτηση του ρολογιού στην κεντρική πλατεία της πόλης, αφού το κόστος της κατασκευής του θα είναι μηδαμινό και παράλληλα θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα κυρίως για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στο κέντρο της πόλης θα τοποθετηθεί και ένα έργο τέχνης.

Ο Ίδιος ο πρόεδρος της Αστρονομικής Αστροφυσικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας κ Ευθύμιος Παπαναστασίου δηλώνει «Η πλατεία του Αγρινίου είναι πάρα πολύ φτωχή και γι αυτό προτείνω να τοποθετηθεί ηλιακό ρολόι ακριβώς στο κέντρο της πλατείας από τον κ Γαλανάκη, ο οποίος προτίθεται να έρθει στο Αγρίνιο. Περισσότερο δε θα είναι καλό, εκτός από την ομορφιά που θα προσφέρει στην πόλη, για τη μαθητιώσα νεολαία.

Παρακαλώ επίσης και τους αρμόδιους αντιδημάρχους Παιδείας και Πολιτισμού να σκεφτούν το θέμα ώστε να το εισηγηθούν και οι ίδιοι στον δήμαρχο Αγρινίου. Θέλουμε να δώσουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά στο Αγρίνιο και αυτό θα αποτελέσει πολιτισμική ταυτότητα για την πόλη».

Κων/νος Χονδρός
εφημεριδα ¨Συνείδηση»
 agriniopress.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ