Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσοποταμία και στη Μ. Ανατολή


 - Οι επιπτώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Ζούμε σ’ ένα γεωπολιτικό περιβάλλον το οποίο αλλάζει ραγδαία . Αρτινοί πολίτες με την συνεργασία του Μ/Φ Συλλόγου  ΣΚΟΥΦΑΣ ζητήσαμε  να ενημερωθούμε από ειδικούς γνώστες στα θέματα αυτά για να μας εξηγήσουν με απλά λόγια τα πραγματικά δεδομένα και πως θα επηρεάσουν αυτά την Ελλάδα. 




Πιστεύουμε ότι η καλή γνώση αυτών που συμβαίνουν στον περιβάλλοντα κόσμο, κάνει τον λαό να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση η οποία μπορεί να στηρίξει τις αποφάσεις μιας σωστά δομημένης πολιτείας.
Ο ένας προσκεκλημένος μας είναι ο κος Μάριος Ευρυβιάδης καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμια και στην παρουσίασή του θα αναψηλαφήσει τα κίνητρα και την ιστορική παρουσία των Μεγάλων Δυνάμεων στην Μεσοποταμία και Μέση Ανατολή και την ανάδειξη της Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας ως επικυρίαρχες του χώρου μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την εμφάνιση του σύγχρονου γεωπολιτικού χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Η έμφαση θα δοθεί στην μεταπολεμική και μεταψυχροπολεμική εποχή με επίκεντρο αναφοράς την πλανητικά  στρατηγική σημασία του χώρου και την εξίσου σημαντική στρατηγική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτείων να τον ελέγξουν με ένα συνδυασμό πληρεξουσίων, πραξικοπημάτων και στρατιωτικών / "ανθρωπιστικών" επεμβάσεων.

Θα υποστηριχθεί ότι η ευρύτερη Μέση Ανατολή και η Μεσόγειο αποτελούν ένα ενιαίο στρατηγικό θέατρο και έτσι γίνεται αντιληπτό από τις Μεγάλες Δυνάμεις και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου τα συμφέροντα του ελληνισμού επηρεάζονται άμεσα από τις γεωπολιτικές ανατροπές και αναπροσαρμογές που λαμβάνουν χώρα στη ευρύτερη περιοχή μέχρι τον Περσικό Κόλπο. Ελλάδα και  Κύπρος δεν πρέπει να παρακολουθούν τα δρώμενα στη περιοχή παθητικά, μοιρολατρικά και ή ως ενεργούμενα κράτη. Πρέπει να λειτουργήσουν ως γεωπολιτικοί παράγοντες και ως παίκτες στην διαμόρφωση των νέων ισορροπιών.
Ο έτερος προσκεκλημένος μας είναι ο κύριος Σάββας Καλενερίδης συγγραφέας εκδότης , δημοσιογράφος εφ. Δημοκρατίας ,  η εισήγησή του οποίου θα κινηθεί στο εξής πλαίσιο:
 -Αναφορά στην κρίση στην Ουκρανία και συσχετισμός της με την κρίση σε Ιράκ και Συρία
 -Οι γεωπολιτικές και οι ενεργειακές πτυχές των ως άνω κρίσεων
 -Πιθανές ανακατατάξεις στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και της Μεσοποταμίας-Μέσης Ανατολής
 -Η πορεία του Κουρδικού
 -Οι επιπτώσεις σε Κύπρο και Ελλάδας
Μετά το τέλος των διαλέξεων θ’ ακολουθήσει  δημιουργικός διάλογος με το κοινό ο οποίος θα μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια όψεις του θέματος οι οποίες δεν έχουν επισημανθεί ή θέλουν περισσότερες διευκρινήσεις.
Βασίλης Σ. Χριστογιάννης

 monoplio.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης