«Εισβολή» Αλβανών εθνικιστών σε μειονοτικό χωριό της Βορείου Ηπείρου


Μετά τα επεισόδια στο Βελιγράδι, περίπου 100 άτομα φώναζαν συνθήματα κατά των Ελλήνων και επιτέθηκαν σε κατοίκους του χωριού Δερβιτσάνη 

Αλβανοί εθνικιστές, «εισέβαλαν» αργά χθες το βράδυ στο μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, προκαλώντας επεισόδια κατά των ομογενών κατοίκων. 



Το περιστατικό συνέβη, μετά το τέλος του επίμαχου αγώνα Σερβίας – Αλβανίας στο Βελιγράδι, όταν κομβόι αυτοκινήτων με Αλβανούς που κρατούσαν σημαίες και λάβαρα, εισήλθε στο χωριό φωνάζοντας συνθήματα κατά των Ελλήνων και της Ελλάδας.

Οι «εισβολείς» δεν αρκέστηκαν μόνο στα συνθήματα αλλά επιτέθηκαν και τραυμάτισαν κατοίκους του χωριού και για αρκετή ώρα περιφέρονταν με τα αυτοκίνητα τους στους δρόμους του χωριού, εκφοβίζοντας τους κατοίκους όπου εκείνη την ώρα είχαν πιαστεί στον ύπνο και μη έχοντας πολλές επιλογές να αντιδράσουν.

Σύμφωνα με το himara.gr ακούστηκαν και πυροβολισμοί που προέρχονταν από κατοίκους της Δερβιτσάνης και ρίχτηκαν στο αέρα για εκφοβισμό κατά των Αλβανών. Κάποιοι κάτοικοι έτρεξαν στην εκκλησία του χωριού χτυπώντας τις καμπάνες ώστε να συγκεντρωθούν και να απαντήσουν στην προκλητική «επέλαση» των Αλβανών.

Η αστυνομία έφτασε καθυστερημένα στο χωριό, ενώ ακόμη οι κάτοικοι προσπαθούν να ηρεμήσουν από το περιστατικό, που επανέφερε δραματικές μνήμες από το παρελθόν.

Έως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Αλβανού δημοσιογράφου Τέλνι Σκούθκι, ζει και εργάζεται στο Αργυρόκαστρο, για το προκλητικό συμβάν:

«Το να τρομοκρατείς επί 45 λεπτά ένα ολόκληρο μειονοτικό χωριό, καταστρέφοντας οχήματα στο όνομα του «πατριωτισμού», αυτό εγώ το αποκαλώ βαρβαρότητα. Αυτό συμβαίνει τώρα, στο χωριό Δερβιτσάνη, που βρίσκεται περίπου 5 χλμ από το Αργυρόκαστρο.

Πάνω από 100 "πατριώτες" από το νότο έχουν τρομοκρατήσει τυφλά τους τουλάχιστον δύο χιλιάδες κάτοικους του χωριού, και η αλβανική αστυνομία, όχι μόνο δεν ξέρει να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, αλλά δεν είναι καν σε θέση να εγγυηθεί τις ζωές των δύο δημοσιογράφων που τόλμησαν να πάνε στο συμβάν για να καταγράψουν το γεγονός.

Το να είσαι πατριώτης δεν σημαίνει πως πρέπει να τρομοκρατείς ένα άλλο έθνος, αντιθέτως πατριωτισμός είναι να σέβεσαι έναν άλλο λαό. Αρκετά με τον μεσαιωνικό "πατριωτισμό". Είμαστε στο 2014».

 protothema.gr

Διαβάστε ακόμη: ΕΔΩ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης