Καμπή: Πέντε χρόνια σε ομηρία εκατοντάδες κάτοικοι


Πέντε χρόνια σε ομηρία βρίσκονται εκατοντάδες κάτοικοι στην περιοχή της Καμπής Άρτας καθώς έχουν διαθέσει τις περιουσίες τους για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού αλλά ακόμη περιμένουν να εισπράξουν τα χρήματα από τις απαλλοτριώσεις.



Εδώ και μερικούς μήνες, με την επανεκκίνηση του έργου, δεν έχουν κανένα δικαίωμα πλέον για την παραμικρή επέμβαση στις περιουσίες τους, όμως παράλληλα διαπιστώνουν ότι έχουν μπλέξει σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας από τον οποίο δύσκολα θα βρουν διέξοδο.

Σε νέα επιστολή τους, ορισμένοι από τους κατοίκους, περιγράφουν την κατάσταση την οποία βιώνουν.
Αναφέρουν λοιπόν:

Είμαστε πάνω από 5 χρόνια σε ομηρία, έχουμε χάσει τα χωράφια μας εδώ και κάποιους μήνες, μας πέταξε η εταιρία ΤΕΡΝΑ έξω από τις ιδιοκτησίες μας επικαλούμενη το άρθρο 7Α που ψηφίστηκε πρόσφατα και επιτρέπει ταχεία διαδικασία απαλλοτριώσεων όσον αφορά μόνο την εξασφάλιση γηπέδων για τη έναρξη των εργασιών χωρίς την καταβολή αποζημίωσης στους δικαιούχους. Η διαδικασία της απόδοσης του ποσού στους δικαιούχους ¨τρέχει¨ παράλληλα αλλά με ρυθμούς χελώνας.

Το ελληνικό δημόσιο σφυρίζει αδιάφορα στο μείζον αυτό θέμα. Πάνω από 300 άτομα στην περιοχή μας χάσαμε τις περιουσίες μας, βλέπουμε υπουργούς και ανώτατα στελέχη να διαλαλούν παντού την έναρξη των εργασιών και την ¨ανάπτυξη¨ δίνοντας πολλά εκατομμύρια στην ανάδοχο εταιρία για τη συνέχιση των εργασιών.

Τις πενιχρές αποζημιώσεις που καθόρισε το Υπουργείο με το σώμα ορκωτών εκτιμητών αλλά και η απόφαση του πρωτοδικείου Άρτας που άφησε τις ίδιες τιμές αρνούνται μέχρι σήμερα να τις καταβάλλουν στους δικαιούχους.

Όσοι καταφέρνουν να μπουν στη διαδικασία αναγνώρισης δικαιούχων από το Πρωτοδικείο Άρτας, οι δικαστές κάνουν πολλούς μήνες, πάνω από 10 να εκδώσουν τις αποφάσεις. Όσοι τέλος καταφέρουν να τελειώσουν και με την αναγνώριση δικαιούχων (που είναι ελάχιστοι, μόλις 6) μπαίνουν σε άλλη χρονοβόρα διαδικασία από το Ταμείο Παρακαταθηκών για την απόδοση του ποσού, που μπορεί να κάνει έως και 1 χρόνο.

Είμαστε όλοι σε απόγνωση. Πληρώνουμε φόρους, είμαστε σε όλες τις υποχρεώσεις μας συνεπείς, παραδώσαμε τις περιουσίες μας για την εκτέλεση ενός εθνικού έργου ποιος όμως νοιάστηκε για τους ιδιοκτήτες γης που έχασαν τις περιουσίες τους. Ποιος μπορεί να ελέγξει τις κρατικές και δικαστικές αρχές αν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους?

Τελικά λειτουργεί τίποτα σ αυτόν τον έρμο τον τόπο???

epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ