Παγκόσμιος συναγερμός για τον Έμπολα


Σε ένα μήνα η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου

Ο ιός θα μπορούσε να μεταδίδεται από αέρος! - Κίνδυνος για μετάδοση σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως συνέβη με τη γρίπη H1N1



Τη στιγμή που ο ιός Έμπολα έχει σκορπίσει το θάνατο και τον πανικό στη Δυτική Αφρική με πάνω από 2.500 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ένα νέο τρομακτικό σενάριο αποκαλύπτουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Άντονι Μπάνμπουρι, επικεφαλής του ΟΗΕ στην υπόθεση του θανατηφόρου ιού, ο Έμπολα μπορεί να μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχος θα μπορεί να μεταδίδεται από αέρος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Telegraph, στον οποίο πραγματοποίησε δηλώσεις ο Μπάνμπουρι, τα μέλη ιατρικών δομών εργάζονται σκληρά ώστε να αποτρέψουν την δραματική εξάπλωση του ιού, σε περίπτωση που μεταλλαχθεί και η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.

«Οσο περισσότερο μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και “φιλοξενείται” στο χωνευτήρι της Δυτικής Αφρικής, υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να μεταλλαχθεί», δήλωσε ο ειδικός και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα «εφιαλτικό σενάριο», το οποίο δεν είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί, αλλά δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει.

Ο Μπάνμπουρι παραδέχθηκε πως η διεθνής κοινότητα άργησε να αντιμετωπίσει την επιδημία, αλλά τόνισε πως «ποτέ δεν είναι αργά» και πως οι γιατροί πρέπει να «χτυπήσουν τον Έμπολα σκληρά» ώστε να χαλιναγωγήσουν τη θανατηφόρα ασθένεια.

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμα των New York Times ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ, λέγοντας πως υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να μεταλλαχθεί και να μπορεί να μεταδίδεται από τον αέρα.

Όπως τόνισε ο ειδικός, είναι απρόβλεπτη η εξέλιξη του ιού και προειδοποίησε πως αν μεταλλαχθεί τότε αυτό «μπορεί να σημάνει ότι ακόμα και με την αναπνοή μπορεί κάποιος να κινδυνεύει να προσβληθεί από Έμπολα».

Όσο για τον χρόνο μετάδοσής του, ο Όστερχολμ ήταν απαισιόδοξος, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί γρήγορα σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως συνέβη με τη γρίπη H1N1.

Την ίδια στιγμή η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) προειδοποιεί πως υπάρχει περιθώριο μόλις ενός μήνα πριν βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής, ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται δραματικά κάθε τρεις εβδομάδες, επομένως ο πλανήτης έχει στη διάθεσή του μόλις τέσσερις εβδομάδες για να σταματήσει την κρίση από την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του IRC, είναι απαραίτητη οικονομική ενίσχυση των χωρών που έχουν πληγεί από την επιδημία, ενώ η επιτροπή κάλεσε για περισσότερες δωρεές τις ερχόμενες δύο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, επισήμανε την έλλειψη κανόνων ασφαλείας για το προσωπικό στα ιατρικά κέντρα όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς, ενώ ζήτησε την ενίσχυση του στρατού και των πολιτών καθώς οι αρμόδιες δομές δεν έχουν επαρκές προσωπικό για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της επιτροπής ζήτησε από τα τοπικά ΜΜΕ να περιορίσουν τη φημολογία για την εξάπλωση του ιού και την σύγχυση σχετικά με την θανατηφόρα ασθένεια.

 protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ