Χαμένες φωτογραφίες του Τσε σε κουτί πούρων


Σε ένα κουτί πούρων βρέθηκαν στην ισπανική Σαραγόσα φωτογραφίες της σορού του Τσε Γκεβάρα. Δημοσιεύτηκαν από την El Pais. 

47 χρόνια μετά τον θάνατο του Τσε, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην ισπανική Σαραγόσα βρέθηκαν μέσα σε ένα κουτί πούρων φωτογραφίες της σορού του Τσε Γκεβάρα που είχε τραβήξει φωτορεπόρτερ της εποχής. 



Ο φωτορεπόρτερ είχε δώσει αντίγραφά τους σε ιερέα. φοβούμενος πως δεν θα μπορούσε να τις βγάλει από τη Βολιβία.

Ορισμένες από τις φωτογραφίες είναι γνωστές ή αναγνωρίσιμες, άλλες όχι, ενώ στο πακέτο βρίσκονται και δύο σπάνιες εικόνες της συμπολεμίστριας του Τσε Γκεβάρα Ταμάρα Μπούνκε.

 

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Μαρκ Χούτεν, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Κάποια άλλα πλάνα που συμπεριλαμβάνονταν στο κουτί είναι αναγνωρίσιμα, μιας και πρόκειται για αντίγραφα εκείνων που είχαν παρουσιαστεί για "επιθεώρηση" από αστυνομικούς.

Ο Χούτεν έδωσε αργότερα αντίγραφα των φωτογραφιών στον ισπανό ιερέα Λουίς Κουαρτέρο, μέλος ιεραποστολής στη Βολιβία, επειδή δεν ήταν σίγουρος πως θα μπορούσε να τις βγάλει από τη χώρα, όπως και έγινε.

 

Οι φωτογραφίες έμειναν σε ένα κουτί πούρων αφού ο Αρτεάγα επέστρεψε στην Ισπανία. Ο ανιψιός του ιερέα, Ιμάνολ Αρτεάγα, τις ανακάλυψε πρόσφατα και τις έδωσε στη δημοσιότητα.

Ανάμεσα στα αντικείμενα του Τσε Γκεβάρα που διέθεταν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους διώκτες του, ανήκε και το ημερολόγιό του, στο οποίο καταγράφονταν τα γεγονότα που σχετίζονταν με τη δράση του αντάρτικου σώματος στο έδαφος της Βολιβίας.

Η πρώτη καταχώρηση σε αυτό έγινε στις 7 Νοεμβρίου του 1966, λίγο καιρό μετά την εγκατάσταση του Τσε Γκεβάρα στην περιοχή Νιανκαουασού, ενώ η τελευταία καταγραφή σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1967, μία ημέρα πριν την σύλληψή του.

Στο ημερολόγιο αναφέρεται πώς οι αντάρτες αναγκάστηκαν να προβούν σε επιχειρήσεις πρόωρα, εξαιτίας της ανακάλυψής τους από τον βολιβιανό στρατό, όπως και οι λόγοι για τους οποίος ο Γκεβάρα αποφάσισε να διαχωριστεί η φάλαγγα σε δύο μονάδες, χωρίς να καταφέρουν έκτοτε να έρθουν σε επαφή, περιγράφοντας συνολικά τα αίτια της αποτυχίας του αντάρτικου στρατού.

Το ημερολόγιο τυπώθηκε μετά από ελέγχους της γνησιότητάς του, στις 22 Ιουνίου 1968 στην Κούβα.

 thetoc.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης