ΑΡΤΑ: Σύσκεψη για το παράνομο ψάρεμα


ΨΑΘΑΣ: Αναλάβετε τις ευθύνες σας, μάστιγα το παράνομο ψάρεμα στον Αμβρακικό 

Τη μάστιγα της λαθραλιείας, επιχειρεί να ελέγξει ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, μετά από όσα έχουν γίνει γνωστά αλλά και όσα γίνονται και δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 




Στα πλαίσια αυτά, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, μεταξύ εκπροσώπων των Αλιευτικών Συλλόγων Κορωνησίας – Καλογερικού, Ανέζας, Νεοχωρίου και Λουτροτόπου, εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Δασαρχείου καθώς επίσης και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθραλιείας στις λιμνοθάλασσες Λογαρού, Τσουκαλιό, Κόφτρα – Παλιομπούκα και Άγριλου.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές –αντίθετα τείνει να γίνει καθεστώς- που επαγγελματίες αλιείς συνελήφθησαν να ψαρεύουν με παράνομα εργαλεία, κάτι που όπως έχει καταγγελθεί, προκαλεί ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον και μάλιστα από εκείνους που θα ‘πρεπε να το προστατεύουν αφού ζουν από αυτό.

Σύμφωνα με καταγγελίες, αλλά και όπως πλέον είναι γνωστό σε όλους, οι λαθραλιείς δρουν τις νυχτερινές ώρες με απαγορευμένα συρόμενα εργαλεία οργώνοντας κυριολεκτικά των βυθό του Αμβρακικού, συμπαρασύροντας τον γόνο διαφόρων ψαριών.

Μάλιστα είναι οργανωμένοι σε σημείο που με παράνομο ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρακολουθούν τις συχνότητες του Λιμενικού Σώματος την ώρα της περιπολίας και στη συνέχεια να τους αποφεύγουν ενώ προσφιλής μέθοδος είναι και «τσιλιαδόροι» που ενημερώνουν τους παράνομους για τις κινήσεις του Λιμενικού.

 Βέβαια με την οικονομική κρίση και όλα όσα επακολούθησαν η λαθραλιεία έγινε καθεστώς και οι λαθραλιείς αποθρασύνθηκαν και το πρόβλημα έγινε ακόμη εντονότερο παρά τις κατά καιρούς εκκλήσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει κάνει και ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, αλλά και τις σχετικές ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ή και αυτά που έχουν ληφθεί να μην είναι αποτελεσματικά.

Σε ότι αφορά τη σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς ανοίγοντας τη συζήτηση τόνισε στους παρευρισκόμενους ότι η λαθραλιεία τείνει να γίνει μάστιγα, με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις για τους επαγγελματίες αλιείς.

Υπενθύμισε τα συμπεράσματα που είχαν εξαχθεί κατά την προηγούμενη συνάντησή τους τον Αύγουστο και ζήτησε από τους αλιείς να προτείνουν δράσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης