Στη Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον Κάιλας Σατιάρτι το Νόμπελ Ειρήνης


Στη 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν και τον 60χρονο ινδό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των παιδιών Κάιλας Σατιάρτι απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή στο Οσλο της Νορβηγίας.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, η Μαλάλα Γουσαφζάι και ο Κάιλας Σατιάρτι τιμώνται με το Νόμπελ για τον αγώνα τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και των νέων ανθρώπων και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση.

«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Νόμπελ Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.

Η επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος ότι ένας ινδουιστής και μια μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μια Πακιστανή, ενώνονται σ' έναν κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού.

Από μικρή ηλικία, η Μαλάλα μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Η αρχή έγινε στην περιοχή της στο Πακιστάν, όπου οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο.

Για τη δράση της αυτή, έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας το 2012, όταν ένας μασκοφόρος την πυροβόλησε εξ'επαφής τρεις φορές στο κεφάλι. Η Μαλάλα μεταφέρθηκε σε βρετανικό νοσοκομείο όπου ξεπέρασε τον κίνδυνο και έκτοτε συνεχίζει την ακτιβιστική της δράση για την οποία έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία. Στο Πακιστάν, δεν έχει επιστρέψει, καθώς παραμένει η απειλή για τη ζωή της.

Ο Σατιάρτι μάχεται για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας και συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ινδίας από τη δεκαετία του '90.

Μέχρι τώρα, η οργάνωση, που έχει ιδρύσει ο ίδιος, έχει απελευθερώσει 80.000 παιδιά από διάφορες μορφές σκλαβιάς, βοηθώντας παράλληλα στην επιτυχή επανένταξή τους στην κοινωνία και την εκπαίδευσή τους.

tanea.gr

 http://www.skai.gr/files/temp//D667829C9081A3A5BE12795A51ABDF2E.jpg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ