Βρέθηκε μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο και καρφιά


Με αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για τάφο 

Νέα ευρήματα ρίχνουν φως στον Τάφο της Αμφίπολης. Μετά την αφαίρεση χωμάτων αποκαλύφθηκαν τρία τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο. 



Είναι από μάρμαρο Θάσου όπως και τα υπόλοιπα ευρήματα στον τάφο και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δείχνει ότι σίγουρα μιλάμε πλέον για τάφο.

Μάλιστα πλέον γίνεται λόγος για «τυπική μορφή μακεδονικού τάφου».

Επίσης στη θύρα βρέθηκε στροφέας, δηλαδή ο μεντεσές της πόρτας.

Στα χώματα του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν καρφιά χάλκινα και σιδερένια.

Περιστέρη: Η ανασκαφή προχωρεί πολύ καλά

 «Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει την άποψή μας ότι πρόκειται για ένα τάφο και έχουμε ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα που ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.χ αιώνα», τόνισε η κυρία Κατερίνα Περιστέρη.

«Εμείς προχωρούμε καλά. Η ανασκαφή προχωρεί πολύ καλά και ελπίζουμε να ξέρουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όταν θα τελειώσει η ανασκαφή και θα μπορούμε να σας πούμε περισσότερα πράγματα», δήλωσε η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που είναι επιφορτισμένη με την ανασκαφή στην Αμφίπολη κυρία Κατερίνα Περιστέρη.

Στο ερώτημα των δημοσιογράφων αν μπορεί να εκτιμήσει σε ποιον «ανήκει» ο τάφος, η κυρία Περιστέρη απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς. Αν δεν τελειώσει η ανασκαφή οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να πούνε ποιος είναι, ποιος δεν είναι μέσα».

«Δεν ασχολούμαστε με τα άσχημα σχόλια», αρκέστηκε να πει η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη για όσους σπεύδουν να αμφισβητήσουν, ή να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης. «Προσπαθούμε να υπάρχει ενημέρωση από τον τελευταίο πολίτη μέχρι τον ειδικό, τον επιστήμονα», δήλωσε η κυρία Περιστέρη.

 .protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης