Περσέπολης, η μυστική πόλη του Ιράν


Η Περσέπολη (αρχαία περσικά Pārsa, σύγχρονη περσ. تخت جمشید Takht-e Jamshid / پارسه Pārse) ήταν αρχαία πρωτεύουσα της δυναστείας των Αχαιμενιδών

Η Περσέπολης βρίσκεται στις παρυφές του όρους Ραχμάν κοντά στη πόλη Σιράζ, περίπου 18μ πάνω από το επίπεδο της περιβάλλουσας πεδιάδας. Αντίθετα από πολλά άλλα σημαντικά αρχαία μνημεία στον κόσμο, η Περσέπολης δεν διαφημίζεται και πολύ. (ΦΩΤΟ)
 


Αυτός ο θαυμάσιος χώρος μένει άδειος από τουρίστες και η μόνη εποχή του χρόνου που δέχεται μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που τον επισκέπτονται, είναι κατά τη διάρκεια του Νο-Ρούζ, το ιρανικό νέο έτος, όταν ένα κοπάδι από χιλιάδες Ιρανών έρχονται σε αυτή την αρχαία πόλη όπως είχαν κάνει και χιλιάδες χρόνια πριν.

 Στην αρχή της ισλαμικής επανάστασης, ένας από τους πιο διαβόητους κληρικούς του Ιράν, ο Σαντέκ Χαλχαλί, προσπάθησε απεγνωσμένα να χαλάσει και να ισοπεδώσει τη 2500-χρονών Περσέπολη. Τον σταμάτησαν οι ντόπιο κάτοικοι που διακινδύνευσαν τις ζωές τους ξαπλώνοντας μπροστά από τους εκσκαφείς.

Τα θαυμάσια παλάτια της Περσέπολης ιδρύθηκαν από τον Δαρείο τον Μέγα περίπου το 518 π.X., αν και πέρασε περισσότερο από ένας αιώνας προτού τελικά να ολοκληρωθούν. Ιδρύθηκαν για να είναι η έδρα της κυβέρνησης των Αχαιμενιδών βασιλιάδων και κέντρο για τις υποδοχές και τους εθιμοτυπικούς εορτασμούς, ο πλούτος της περσικής αυτοκρατορίας ήταν εμφανής σε όλες τις πτυχές της κατασκευής τους.

Η λάμψη της Περσέπολης όμως ήταν μικροπρόθεσμη, αφού τα παλάτια λεηλατήθηκαν και κάηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331-330 μ.X. Εάν αναρωτιέστε πώς ένα παλάτι που ήταν κτισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από πέτρα θα μπορούσε να καεί ολοσχερώς, η εξήγηση βρίσκεται στη στέγη.

Οι οροφές των περισσότερων κτηρίων θεωρείται ότι είχαν κατασκευαστεί από τεράστιους ξύλινους δοκούς, και καθώς αυτοί έκαιγαν, θέρμαναν και μετά έλειωσαν το σίδηρο και τα καρφιά από μόλυβδο που τα κρατούσαν όλα μαζί.

Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Στις μέρες της ακμής της, η πόλη ήταν ξαπλωμένη σε μια ακτίνα 125.000 τετραγωνικών μέτρων και ήταν ο τόπος όπου όλοι οι λαοί της περσικής αυτοκρατορίας έρχονταν κατά το Νο-Ρούζ για να δώσουν το σεβασμό τους στους βασιλιάδες, σε άλλες εποχές του χρόνου πιθανώς να ήταν εγκαταλειμμένη.

Για μια πόλη που στεκόταν στην καρδιά μιας τέτοιας μεγάλης αυτοκρατορίας, η Περσέπολη αναφέρεται σπάνια στα ξένα αρχεία, που τροφοδοτούν την σκέψη μεταξύ μερικών αρχαιολόγων ότι η ύπαρξη της πόλης κρατήθηκε μυστική από τον έξω κόσμο. Στα αρχεία η μεγάλη προσοχή στρέφεται σε άλλες περσικές πόλεις όπως την Σαζ και την Βαβυλώνα. Το αρχικό όνομα της Περσέπολης ήταν Πάρσα.

 Η πρώτη γνωστή αναφορά της πόλης με το ελληνικό όνομα Περσέπολη- που σημαίνει και η πόλης της Περσίας και η καταστροφέας των πόλεων, έγινε μετά από την κατάκτηση της από τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 

Ο Δαρείος ο Μέγας, ο βασιλιάς των Περσών και ιδρυτής της Περσέπολης. Εμφανίζεται σε ανάγλυφο της εποχής του, όπως πραγματικά ήταν και όχι όπως μας τον παρουσιάζουν οι Αμερικάνοι στη κηνιματογραφική ταινία "300".

okloios.blogspot.gr

Υποσημειώσεις και φώτο

 Κατά τη διάρκεια της καταστροφής της, τα τείχη καταπλάκωσαν δύο δωμάτια που βρίσκονταν τριάντα χιλιάδες πήλινες πινακίδες ελαμιτικής γραφής και τελικώς γλίτωσαν από την πυρκαγιά. Το 1969 δημοσιεύθηκαν οι 2.087 εκ των 30.000 πινακίδων και μέσω αυτών διαθέτουμε πολλά ιστορικά στοιχεία για τη ζωή στην Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών. Περιφερειακά των ανακτόρων εκτείνονταν οι κατοικίες των υπηκόων και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σιτηρών, κριθαριού και οπωροκηπευτικών. 
 


Η Πύλη όλων των Εθνών



 













1)   Η σκάλα με τα 111 σκαλοπάτια, 7 μέτρα πλάτους.
2)   Η Πύλη όλων των Εθνών

3)   Ο προαύλιος χώρος της Απαντάνα, της αίθουσας ακροάσεων του Δαρείου.

4)   Ο δρόμος του Στρατού

5)   Το Χαρέμι

6)   Η Απαντάνα, αίθουσα ακροάσεων του Δαρείου.

7)   Ταχάρα, το παλάτι του Δαρείου

8)   Χαντίς, το παλάτι του Ξέρξη

9)   Κεντρικό Παλάτι ή Τρίπυλο του Αρταξέρξη Α’

10)          Θησαυροφυλάκιο (120 επί 20 μέτρα και με μία μοναδική είσοδο)

11)                  Αίθουσα με τους 100 κίονες (ύψους 14 μέτρων) ή Αίθουσα του Θρόνου του Ξέρξη

12)                  Η Πύλη όλων των Εθνών που παρέμεινε ατελείωτη

13)                  Θησαυροφυλάκιο

14)                  Ο λαξευμένος τάφος του Αρταξέρξη Γ’

15)                  Ναός των Ζωροαστρών, Kaaba Zardosht

 Ο Ρεζά Σαχ υιοθετώντας μέτρα εκκοσμίκευσης και εκδυτικισμού ως άλλος ένας Ιρανός Ατατούρκ, περιορίζει τον ισλαμικό κλήρο εντός των τεμενών, απαγορεύοντάς τους κάθε ανάμειξη με την πολιτική και την απόδοση δικαιοσύνης. Επιχειρείται η διαμόρφωση μιας εθνικής ταυτότητας που να συνδέει τους σύγχρονους Ιρανούς με τους αρχαίους Πέρσες, μέσω μια αδιάκοπης ιστορικής συνέχειας. 

Ξένες αρχαιολογικές ομάδες καλούνται για ανασκαφές στην Περσέπολη και σε άλλα πιθανά σημεία, ενώ οι αρχιτέκτονες στην Τεχεράνη κατασκευάζουν τράπεζες, κυβερνητικά και δημόσια κτίρια με εξωτερικές όψεις που παραπέμπουν στα ανάκτορα της Περσέπολης και με διακοσμητικές λεπτομέρειες όπως φτερωτούς λέοντες και γρύπες της περσικής μυθολογίας. Οι τουλίπες και τα συμμετρικά γεωμετρικά μοτίβα της ισλαμικής τέχνης δεν έχουν την τιμητική τους. 


Η Εθνική Τράπεζα στην Τεχεράνη, κατασκευασμένη την περίοδο του Μεσοπολέμου



Στον αντίποδα, για τους βαθιά θρησκευόμενους Ιρανούς, όπως εκείνοι του σημερινού καθεστώτος, η περσική ιστορία διχοτομείται σε προϊσλαμική και μεταϊσλαμική. Η προϊσλαμική απαξιώνεται ως παγανιστική, ανάξια μελέτης και αναφοράς. 

Μάλιστα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και την επικράτηση του θεοκρατικού καθεστώτος, ένας από τους πιο επιφανείς κληρικούς, ο Αγιοταλλάχ Χαλχαλί, είχε στείλει μπουλντόζες να κατεδαφίσουν την Περσέπολη και το μαυσωλείο του μεγάλου επικού ποιητή, του Πέρση Ομήρου, Φιρντουσί στην πόλη Μασχάντ. Οι μπουλντόζες συνάντησαν ανθρώπους ξαπλωμένους στο έδαφος να σχηματίζουν μια ασπίδα προστασίας και τελικά τα σχέδια του φανατικού κληρικού ναυάγησαν.



Επομένως υπάρχει μια συγκρουσιακή σχέση ανάμεσα στην προϊσλαμική και μεταϊσλαμική περσική ιστορία και ανάμεσα σε ότι πρεσβεύουν οι δύο αυτές περίοδοι. Όπως υπάρχουν Ιρανοί που θα έχουν πάει και πέντε φορές στη Μέκκα αλλά καμία φορά στην Περσέπολη, έτσι υπάρχουν και Ιρανοί που θα χουν πάει πέντε φορές στην Περσέπολη και καμία στην Μέκκα και Ιρανοί που συγκεράζουν τις δύο ταυτότητες επιτυχώς, επισκεπτόμενοι και τα δύο μέρη. 

authoringtools2011.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ