Ο χάρτης με τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ


Χάρτη, που απεικονίζει τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ο χάρτης δείχνει τις περιοχές στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις οποίες η Άγκυρα δέσμευσε από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου για σεισμογραφικές έρευνες με οδηγία προς ναυτιλομένους («navtex»).



 Οι δεσμευμένες από την Τουρκία περιοχές απεικονίζονται στον χάρτη με κόκκινο χρώμα. Μέσα σε αυτές είναι μέρος του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο οποίο άρχισε γεώτρηση η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS.

Επιπλέον, στο κόκκινα χρωματισμένο πεδίο βρίσκεται και μέρος του οικοπέδου 2, το οποίο μαζί με το οικόπεδο 3, έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στην ίδια κοινοπραξία. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στα ανωτέρω οικόπεδα. Στο 12 (κοίτασμα «Αφροδίτη») έκανε γεώτρηση η αμερικανική εταιρεία Noble, ενώ τα οικόπεδα 10, 11 έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στη γαλλική εταιρεία Total.

Η κόκκινη συνεχόμενη γραμμή είναι αυτή που συμφωνήθηκε στις οριοθετήσεις της ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας, Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Η συνεχόμενη γαλάζια γραμμή δείχνει τις συνταταγμένες -όπως έχουν δημοσιευτεί- της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τη μέση γραμμή σε συνάφεια με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η οδηγία της Άγκυρας είναι η σοβαρότερη εξέλιξη από την εποχή που η κυπριακή κυβέρνηση καθόρισε την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, τη διαχώρισε σε οικόπεδα και προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες.

Πρόκειται, σύμφωνα με τη Λευκωσία, για «σοβαρή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιωμάτων των εταιρειών ENI-KOGAS, οι οποίες είναι σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για να δραστηριοποιηθούν εντός συγκεκριμένων οικοπέδων».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, μετά την απόκτηση του σκάφους «Μπαρμπαρός», έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες, γι αυτό και οι σχετικές ανακοινώσεις της είναι πολύ πιο σοβαρές απ’ό,τι πριν από 3-4 χρόνια, όταν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Επίσης, με την τελευταία «navtex» της Άγκυρας η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολογείται ως ακόμη πιο σοβαρή, καθώς: α) στις περιοχές που δέσμευσε η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση από συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έχει έρθει σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, β) είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά από την Άγκυρα σε μεταφορά πλατφόρμας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η Λευκωσία προωθεί απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να επηρεάζεται από τις τουρκικές προκλήσεις.

Ενδεικτικό τούτου, τόνισε, είναι και το γεγονός ότι, «ενώ ήταν σε εξέλιξη η τουρκική προκλητικότητα, εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Noble επισκέφθηκαν τη Λευκωσία και παρουσίασαν στο υπουργείο Ενέργειας τις προτάσεις της εταιρείας για αξιοποίηση του κοιτάσματος "Αφροδίτη"».

Μιλώντας στο ΡΙΚ από το Μιλάνο και την άτυπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την ιταλική Προεδρία και τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις ενέργειες της Άγκυρας.

Όπως ανέφερε ο Κύπριος υπουργός, ο Ιταλός ομόλογός του, προεδρεύων της συνόδου, εξέφρασε στήριξη στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της, επισημαίνοντας ότι στην ΕΝΙ-KOGAS, που διεξάγει γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», υπάρχει ιταλική κρατική συμμετοχή.

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ακόμη ότι τα κυπριακά κοιτάσματα είναι και ευρωπαϊκά και η αξιοποίησή τους θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ειδικά τώρα που αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι διοχέτευσης ενεργειακών πόρων.

capital.gr/



Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ