«Πρέπει να επιστρέψουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα»


«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή» γράφει η αρθρογράφος του «Observer» 

Άρθρο υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενών φιλοξένησε η κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα «Observer», που ανήκει στον όμιλο του «Guardian».



Τώρα που η Αμάλ Κλούνι αναζωπύρωσε τη συζήτηση, «είναι ώρα να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος. Επανενώστε αυτά τα αρχαία αγάλματα», γράφει η Helena Smith σε άρθρο με τίτλο «Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα».

«Δεν θα το κρύψω. Είμαι με την Ελλάδα», γράφει η Helena Smith, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Λόρδου Βύρωνα, προκειμένου να δηλώσει τη θέση της, υπέρ της επιστροφής των γλυπτών. Κατόπιν δηλώνει ενθουσιασμένη που ένα θέμα το οποίο «θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, εάν κυριαρχούσαν η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια», επανήλθε στη δημοσιότητα χάρη στην επίσκεψη της Αμάλ Κλούνι στην Αθήνα.

Η ίδια δηλώνει ενθουσιασμένη που, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνι, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών, παρόλο που - όπως αναφέρει - η διαμάχη θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, εάν κυριαρχούσαν «η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια».

Κατόπιν, αφού περιγράψει πώς ο Έλγιν πήρε τα γλυπτά και πώς η Μελίνα Μερκούρι, ξεκίνησε τον αγώνα για την επιστροφή τους, σημειώνει πως αδυνατεί να σκεφτεί ποια θα ήταν η αντίδραση εάν ένα βρετανικό εθνικό μνημείο «υπέφερε από την ίδια μοίρα».

«Έχω εντυπωσιαστεί από την ηρεμία που παρουσιάζει η Αθήνα. Οι Έλληνες προχωρούν σε ένα δρόμο συνεννόησης αντί θυμού, ειρήνευσης αντί μνησικακίας, χιούμορ αντί εχθρότητας», σημειώνει η αρθογράφος, επισημαίνοντας πως το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου για τη φύλαξη των γλυπτών, κατέρρευσε μετά την κατασκευή του νέου μουσείου της Ακρόπολης.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να προτείνει την από κοινού διαχείριση των γλυπτών, μέσω της λειτουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου. 

Σημειώνουμε ότι μόλις το 23% επιμένει στην παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο. Ενώ, κατά τα λοιπά, το 32% δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, και το 7% λέει ότι δεν ξέρει.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 17 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα. Συνολικά, ερωτήθηκαν 1.966 Βρετανοί.

 

newsbeast.gr
protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης