Βέτο κατά της Τουρκίας σε ΟΗΕ και Ευρώπη


Η «ατμόσφαιρα» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου είναι ηλεκτρισμένη τα τελευταία 24ωρα

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ είναι η πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας στην πρωτοφανή πρόκληση της Αγκυρας να πραγματοποιήσει νέα, θαλάσσια αυτήν τη φορά εισβολή καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. (κλικ στη φώτο)




Το Εθνικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες στη Λευκωσία υπό την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη, αποφάσισε μια «βεντάλια» μέτρων που περιλαμβάνονται στη γνωστή «εργαλειοθήκη» και αφορούν εκτός της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας παρεμβάσεις στον ΟΗΕ και σε διεθνείς οργανισμούς, μια «εργαλειοθήκη» όμως που ελάχιστα αποτελεσματική έχει αποδειχθεί στο παρελθόν.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayreddin Pasa και τα δύο βοηθητικά σκάφη που το συνοδεύουν έπλεαν χθες παράλληλα των νοτίων ακτών της Κύπρου και έφτασαν μέχρι το προγραμματισμένο από την παράνομη NAVTEX σημείο, σχεδόν 45 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, ενώ στην περιοχή υπήρχε μεγάλη στρατιωτική συγκέντρωση λόγω στρατιωτικών αεροναυτικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται από τη Ρωσική Αρμάδα της Ανατολικής Μεσογείου, τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αλλά και τις βρετανικές δυνάμεις των βάσεων.

Ο κ. Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα της τουρκικής πρόκλησης στη Σύνοδο Κορυφής που συνέρχεται την Πέμπτη και την Παρασκευή με στόχο την καταδίκη της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Βέτο κατά της Τουρκίας σε ΟΗΕ και Ευρώπη

Η Κύπρος θα αξιοποιήσει επίσης την παρουσία της σε διεθνή φόρα με την ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ για λήψη μέτρων που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία, θα μελετηθεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣΑ του ΟΗΕ, θα εξετάσει τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Και θα υπάρξουν επίσημες καταγγελίες στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας του ΟΗΕ.

Χθες στην Εφημερίδα των Ηνωμένων Εθνών δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών (Α/69/425) η επιστολή του Ν. Αναστασιάδη προς τον Μπαν Κι Μουν της 6ης Οκτωβρίου με την οποία ζητούσε την παρέμβασή του για να πειστεί η Τουρκία να ακυρώσει τις παράνομες έρευνες, προειδοποιώντας ότι αυτή η κίνηση θα αποτελούσε χτύπημα στις διαπραγματεύσεις και εξηγούσε τους λόγους που τον υποχρεώνουν να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις.

Η κυπριακή κυβέρνηση όμως παράλληλα με αυτές τις διπλωματικές κινήσεις προσπαθεί να προστατέψει και την επιχείρηση εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι η καλύτερη απάντηση της Κύπρου είναι να συνεχίσει τις δραστηριότητές της και επιβεβαίωσε ότι οι εργασίες της ΕΝΙ συνεχίζονται κανονικά και οι αρμόδιες κυπριακές αρχές παρακολουθούν τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 9, και με ηλεκτρονικά μέσα και με προσωπικό που βρίσκεται στην πλατφόρμα Saipem-10000.

Η «ατμόσφαιρα» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ήταν ηλεκτρισμένη τα τελευταία 24ωρα καθώς συνεχίζονται μέχρι και απόψε οι πυραυλικές ασκήσεις της ρωσικής αρμάδας με επικεφαλής το πυραυλοφόρο ΜΟΣΚΒΑ, ενώ διεξήχθη χθες με επιτυχία και η κοινή άσκηση Ισραήλ-Κύπρου «Ονήσιλος - Gideon» με τη συμμετοχή της ισραηλινής αεροπορίας, με σενάρια τα οποία εκτυλίχθηκαν μέχρι και το όρος Τρόοδος.

Α. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Αγνοεί τις συστάσεις και επιμένει

Η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις, τις συστάσεις και τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και επιμένει στην «πειρατική» πολιτική των προκλήσεων.
Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του χθες στην Αγκυρα επέμεινε ότι το «Barbaros» θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των παράνομων σεισμογραφικών ερευνών.

«Οι πήγες της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους και η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου. Εχουμε το δικαίωμα και μπορούμε να το ασκήσουμε οποιαδήποτε στιγμή επιλέξουμε. Κάθε κίνηση που αποκλείει τη μία πλευρά, δεν είναι αποδεκτή», είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Κάλυψη Αγγλων

Προκλητική στάση, ίσων αποστάσεων, υιοθέτησε το Λονδίνο, το οποίο όχι μόνο εμπόδισε την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού διαβήματος προς τον ΟΗΕ, αλλά κάλεσε... «όλες τις πλευρές να αποφεύγουν εμπρηστικές ενέργειες και δηλώσεις».

Βρετανία, Σουηδία και Φινλανδία μπλόκαραν την ομόφωνη απόφαση για ευρωπαϊκό διάβημα στον ΟΗΕ για τις προκλήσεις της Τουρκίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας που προέβη σε διάβημα προς τη βρετανική κυβέρνηση.

Το Λονδίνο με τη γνωστή πολιτική του Πόντιου Πιλάτου, με δήλωση του Φόρεϊν Οφις χθες, δικαιολόγησε τη στάση του υποστηρίζοντας ότι το διάβημα θα ήταν μια ασυνήθιστη διαδικασία με κίνδυνο να «προκληθούν εντάσεις και να διαταραχθεί η διαδικασία συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού».

Με απαράδεκτο τρόπο το Λονδίνο απέφυγε να καταδικάσει τις προκλήσεις της Τουρκίας και αντ' αυτού επεσήμανε ότι: «λυπούμαστε που η ανακοίνωση της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ.: η παράνομη NAVTEX) έχει προκαλέσει εντάσεις και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν εμπρηστικές ενέργειες ή δηλώσεις».

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ