Αμφιλοχία:«Επανάσταση» στο Μπαμπαλιό για το δάσος


Έτοιμοι να εμποδίσουν με κάθε τρόπο υλοτόμηση που γίνεται στο δάσος κοντά στο χωριό τους δηλώνουν κάτοικοι του Μπαμπαλιού του δήμου Αμφιλοχίας. 

Πρόκειται για μια ιστορία που κρατά εδώ και δεκαετίες και σχετίζεται με το καθεστώς που διέπει την συγκεκριμένη περιοχή και το ποιος έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης της. 



Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τρίτη, μέλη  Δασικών Συνεταιρισμών χωριών του Βάλτου, πρόκειται να  προχωρήσουν με την σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου της Αμφιλοχίας σε υλοτόμηση τεσσάρων συστάδων εντός του δάσους, κάτι που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στην μικρή τοπική κοινωνία. 

Μια κοινωνία , που, να μην ξεχνάμε, προέρχεται κυρίως από απογόνους Πόντιων μεταναστών, που δημιούργησαν το χωριό, μετά τις σφαγές και τον ξεριζωμό του 1922.

«… αύριο Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014, το Δασαρχείο Αμφιλοχίας επιτρέπει στον Δασικό Συνεταιρισμό Χαλκιοπούλου να κόψει το δάσος μας,καταστρέφοντας έτσι την αισθητική ομορφιά του τόπου μας και δημιουργώντας πρόβλημα στην ύδρευση ,καθώς από εκεί αναβλύζει το νερό που υδροδοτεί το χωριό μας . Ακόμα ,είναι μια ένδειξη ασέβειας προς τη μνήμη των προσφύγων και κατ΄ επέκταση και των κληρονόμων τους που είχαν έρθει από τον Πόντο και αγόρασαν αυτό τον τόπο το 1923 με πολύ μόχθο, ιδρώτα και αίμα.Γι΄αυτό θα πρέπει όλοι μας να εναντιωθούμε σε αυτό.» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μηνύματα Μπαμπαλιωτών στο διαδίκτυο!

Την περίοδο του ξεριζωμού μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κρατική υπηρεσία αποκατάστασης προσφύγων είχε παραχωρήσει κάποιες εκτάσεις, που όπως φαίνεται σήμερα είναι ακόμη αμφισβητήσιμες.

Υπάρχουν όπως φαίνεται και σχετικά βασιλικά διατάγματα, αλλά οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν,  μιας και το ζήτημα χρονίζει , πως το θέμα έχει απασχολήσει την Δικαιοσύνη παλιότερα και σε δεύτερο βαθμό κάτοικοι του Μπαμπαλιού δεν έχουν δικαιωθεί και οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν. Ουσιαστικά λέγεται πως όλη η έκταση είναι δημόσια, κάτι όμως που δεν γίνεται δεκτό από τους κατοίκους.

Μπροστά στο αδιέξοδο πάντως, η αυριανή υλοτόμηση αναβάλλεται.

agriniopress.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ