Αμφίπολη: Δείτε για πρώτη φορά βίντεο με το εσωτερικό


Έχουμε διαβάσει αμέτρητα κείμενα για το σύγχρονο παραμύθι' που εξελίσσεται στην Αμφίπολη 

Παρακάτω στο βίντεο μπορείτε να δείτε στιγμές και φωτογραφίες από το εσωτερικό του τάφου, μαζεμένες όλες μαζί.



Τα καρφιά που βρέθηκαν επάνω στη μαρμάρινη θύρα πίσω από τις Καρυάτιδες δε φαίνεται να εμπλουτίζουν τη χρονολόγηση, εξηγεί η επικεφαλής των ανασκαφών στον τάφο της Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη.

Ωστόσο, η μαρμάρινη πόρτα δείχνει από μόνη της ότι πιθανότατα πρόκειται για μακεδονικό τάφο.
Η κυρία Περιστέρη αποκάλυψε όμως επίσης ότι, κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι αρχαιολόγοι βρίσκουν οβίδες, που πιθανόν να προκάλεσαν ζημιά στον τάφο.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για οβίδες από τη μονάδα του βουλγαρικού στρατού που είχε στρατοπεδεύσει το 1913 στην Αμφίπολη και έδινε μάχες κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η ταυτότητα του ενοίκου έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα κι αυτό διότι εξαιτίας του ύψους των Καρυάτιδων και των πολλών χωμάτων που υπήρχαν πίσω από εκείνες και έκρυψαν ολόκληρη μαρμάρινη πόρτα (!), δεν προχώρησαν οι εργασίες προς το θύρωμα που οδηγεί στον υπόγειο τέταρτο θάλαμο.

Εκεί οι αρχαιολόγοι δεν αναμένουν να βρουν καρφιά η θύρες, αλλά κτερίσματα τα οποία, ήδη τα αναμένουν για να τα χρονολογήσουν στην ελληνιστική περίοδο και εκείνα είναι που θα δώσουν πιο σαφή στοιχεία για το ποιος ή ποια έχει ταφεί στον τύμβο Καστά.

 madata.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης