ΚΥΠΡΟΣ: Ανοιχτά του "Κάβο Γκρέκο" το «Barbaros»


-Οι Τούρκοι έβαλαν μπροστά την επιχείρηση «Barbaros»
-Λίγο μετά το μεσημέρι, το τουρκικό σεισμογραφικό εισήλθε στο οικόπεδο 3 - Τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας

To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος "Barbaros" εισήλθε λίγο μετά το μεσημέρι στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.



Συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravo και M/V Deep Supporter και μια φρεγάτα.

Αρμόδια πηγή του Υπουργείου Αμυνας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» ξεκίνησε προς την κυπριακή ΑΟΖ χθες βράδυ από τη Μερσίνη και εισήλθε γύρω στις 11:00 το πρωί στα όρια του τεμαχίου 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνοδεύεται από δύο πλοία υποστήριξης το «Bravο Support» και το «Deep Supporter», καθώς και το πολεμικό πλοίο “Gelibolu”.

Ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε ότι πρόκειται για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και, ταυτόχρονα, υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις.

Στη συνεδρίαση, έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και, αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και αύριο, οπότε θα ανακοινωθούν και τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων όσο και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Ρώσοι και Ισραηλινοί στην περιοχή


Στο μεταξύ, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό άρχισε σήμερα και θα συνεχίσει μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου ασκήσεις με τη χρήση ρουκετών στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, ύστερα από άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το αίτημα από τη Ρωσία για ασκήσεις στην περιοχή υποβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην αναγνώριση της οντότητας της.
Η έκταση που έχει δεσμεύσει η Ρωσία από την Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκηση είναι 800 τετραγωνικά μίλια.

Οι ασκήσεις των Ρώσων αρχίζουν από 7 το πρωί και θα διαρκούν μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Αύριο Τρίτη, αρχίζει τις ασκήσεις του στην Κύπρο και το Ισραήλ, στο FIR Λευκωσίας και σε χερσαίο έδαφος.

Ευ.Βενιζέλος: Η Τουρκία δημιουργεί "εστία κρίσης" στην Κύπρο 

«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, δεν άκουσε τη φωνή του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

 Αν η Τουρκία επιμείνει στις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγες ώρες αφότου το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros εισήλθε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση υδρογονανθράκων.

 Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει πως η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί στο όνομα του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και συνεπώς «ο πυρήνας της υπόθεσης είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 Παράλληλα, ο έλληνας ΥΠΕΞ τονίζει πως η Άγκυρα δημιουργεί μια «εστία κρίσης» στην Κύπρο, τη στιγμή που μαίνονται οι αγώνες κατά του τζιχαντισμού και της διεθνούς τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και κατηγορεί την Τουρκία πως φέρει «τεράστια ευθύνη» για τη «διάσπαση» του ευρωπαϊκού μετώπου.

 «Γι’ αυτό την καλούμε να ανακρούσει πρύμναν, όχι μόνον το πλοίο, αλλά και η εξωτερική της πολιτική, και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, να υποβοηθήσει και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που είναι το ασφαλές πλαίσιο και για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την ευρωπαϊκή της πορεία», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

 protothema.gr

Σημ "Α/ΤΖ: Παραθέτουμε φώτο του ακρωτηρίου "Κάβο Γκρέκο" που βρίσκεται ανάμεσα από Αγία Νάπα και Πρωταρά

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης