«Bιέτ Κώστας, Υπηκοότης: Ακαθόριστος»


Διεθνής διάκριση για το ντοκιμαντέρ στο «Βιετ Κώστας» του Γιάννη Τριτσιμπίδα 

Το ένα από τα δύο Χορηγικά Βραβεία των Ευρωπαϊκών Βραβείων Media 2014 «Έρασμος» απέσπασε η  ταινία «Βιετ Κώστας» του Γιάννη Τριτσιμπίδα. Το βραβείο απενεμήθη στην Βιέννη την περασμένη Παρασκευή 10 Οκτωβρίου ενώ η άλλη ταινία που βραβεύθηκε είναι η «Everyday Rebellion» των αδελφών Ριάχι  (3' TRAILER)



Το «Βιετ Κώστας» είναι ντοκιμαντέρ, αν και η ιστορία του Κώστα Σαραντίδη με τον οποίο ασχολείται, είναι κομμένη και ραμμένη για να γίνει ταινία μυθοπλασίας. Σε ηλικία 17 ετών, το 1943, ο Θεσσαλονικιός Σαραντίδης συνελήφθη από τους Γερμανούς και στάλθηκε πεζός στη Γερμανία για αναγκαστική εργασία.
Καθ' οδόν, έχοντας βοηθήσει μια γερμανική φάλαγγα, κατάφερε να βρεθεί στη Βιέννη όπου επί έναν ολόκληρο χρόνο μπόρεσε να επιβιώσει παριστάνοντας τον Γερμανό μέσα σε σταθμούς και τρένα. Μπρος πίσω. Ο πόλεμος τελείωσε και ο κ. Σαραντίδης κατέφυγε στην Ιταλία και από εκεί μπήκε στο σώμα της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων στην Αλγερία.

Αργότερα ο Σαραντίδης βρέθηκε στην Ασία και έλαβε μέρος στον πόλεμο της Ινδοκίνας. Ηρθε σε επαφή με τους Βιετμίνχ μέσω μιας κατασκόπου, αυτομόλησε στο Βιετμίνχ, πολέμησε με το Λαϊκό Στρατό, έζησε στο Βιετνάμ για 20 χρόνια ώσπου κάποια στιγμή επέστρεψε στην Ελλάδα με ένα δεύτερο όνομα, το Νγκουιέν Βαν Λαπ!

Η ιστορία του Σαραντίδη (στη φωτογραφία αριστερά, ο ίδιος σήμερα) υπήρξε ο κορμός του διάρκειας 88' ντοκιμαντέρ «Bιέτ Κώστας, Υπηκοότης: Ακαθόριστος» του Γ. Τριτσιμπίδα.
 Εμπλουτίζοντας με πλούσιο αρχειακό υλικό το ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης ανάπλασε τα ταραγμένα χρόνια ενός Ελληνα που χωρίς καλά -καλά να το επιδιώξει έγινε ...θρύλος στο Βιετνάμ, μια χώρα που σε ό,τι αφορά την απόσταση, τον τρόπο  ζωής και τον πολιτισμό της, ουδεμία σχέση έχει με την δική μας.

Ο Κώστας Σαραντίδης αποτελεί οπωσδήποτε μια εξαιρετική εικόνα του Έλληνα στην μακρινή αυτή χώρα με την οποία η Ελλάδα την τελευταία  πενταετία προσπαθεί να αναπτύξει σχέσεις οικονομικές και πολιτικές. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ, συνοδευόταν από τον Κ.Σαραντίδη.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Γ. Τριτσιμπίδας σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Παρίσι (Ecole Pratique des Hautes Etudes, Centre documentaire - Laboratoire audiovisuel και  στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού). Εχει δουλέψει πολύ στη γαλλική τηλεόραση ως βοηθός  (1971-1975) και στο γαλλικό ραδιόφωνο (France Culture - Atelier de creation radiophonique) και για πολλά χρόνια έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 8 - Vincennes και Saint Denis, Τμήμα Κινηματογραφικών και Οπτικοακουστικών Σπουδών.

Ολη αυτή η απίστευτη ιστορία διαπερνά το ντοκιμαντέρ του Τριτσιμπίδα, το οποίο πριν από την βράβευσή του με το «Ερασμος» είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο μεγάλου μήκους στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας που πραγματοποιήθηκε το 2012.
Στο σκεπτικό της  βράβευσης της ελληνικής ταινίας αναφέρεται η «ανάδειξη ενός «Αγνώστου Ήρωα» καθώς και η μνήμη του πολέμου και η ιστορική αξιολόγηση.

Ζουμπουλάκης Γιάννης  
 .tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης