Γιατί οι άντρες κυνηγούν τις γυναίκες με τη μαγική ηλικία «24»;


Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για ποιο λόγο οι άνδρες κοιτούν νεότερες γυναίκες; 

Τον προηγούμενο μήνα, δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο Evolution and Human Behaviour Journal, η οποία αποκάλυψε πως οι άνδρες έχουν την τάση να έλκονται ερωτικά από γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών. 



Η έρευνα που έγινε σε 12.656 Φινλανδούς, αποκάλυψε πως άνδρες μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας κλίνουν προς τις γυναίκες αυτής της ηλικίας. Κάτι που γεννά το ερώτημα: Γιατί οι άντρες έχουν εμμονή με τις εικοσάρες;

Ο Ντέιβιντ Μπους είναι ένας εξελικτικός ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου "Η εξέλιξη της επιθυμίας: Στρατηγικές ανθρώπινου ζευγαρώματος". Σχετικά με το θέμα αποκάλυψε πως οι άνδρες έλκονται από γυναίκες που εκπέμπουν στοιχεία γονιμότητας σε υψηλά επίπεδα, όπως νεότητα, ομορφιά, συμμετρία κ.α., κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 20-30 και πιο συγκεκριμένα κοντά στην ηλικία των 24.

"Η εξελικτική λογική είναι εμφανής" λέει ο Μπους. "Άντρες από το εξελικτικό μας παρελθόν που έλκονταν από θηλυκά με χαμηλή γονιμότητα δεν είναι πρόγονοί μας. Τους έφαγε το εξελικτικό χώμα. Έτσι όλοι οι ζωντανοί αρσενικοί είναι απόγονοι μιας άρρηκτης γραμμής από προγονικούς άντρες που πέτυχαν να ζευγαρώσουν με γόνιμες γυναίκες".

Είναι όντως ένα απλό ζήτημα ανθρώπου των σπηλαίων; Κάνουμε όντως κίνηση για τις νεαρές εικοσάρες, απλώς επειδή μπορούν να κάνουν παιδιά; Ή υπάρχει κάτι παραπάνω; Ο Μπους αποκαλύπτει πως κάποιοι διαφωνούν, ισχυριζόμενοι πως οι άντρες επιλέγουν τις εικοσάρες, επειδή είναι πιο εύκολες στο χειρισμό τους. Παρ' όλα αυτά η θεωρία καταρρίπτεται από το γεγονός πως και οι νεαρότεροι σε ηλικία αρσενικοί, ακόμα και έφηβοι, δείχνουν να έχουν προτίμηση σε αυτό το γκρουπ ερωτικών συντρόφων.

Μια άλλη εξήγηση της επιθυμίας είναι πως εξελιχθήκαμε με τρόπο που ελκόμαστε από ανθρώπους που αντιδρούν στην έλξη μας, ανταποδίδοντας μας ερεθισμούς, όπως κοπλιμέντα. Αλλά σύμφωνα με τον Μπους, από τη στιγμή που άνδρες αρκετά νεότεροι ή πάνω από δέκα χρόνια μεγαλύτεροι από τις 24χρονες, δεν λαμβάνουν αυτή την ανταπόδοση, τότε και αυτή θεωρία πάει για τον κάλαθο των αχρήστων.

Κι αυτό μας οδηγεί πίσω στη θεωρία των σπηλαίων. Αν, σύμφωνα με αυτή, οι άντρες έλκονται από τις 20άρες, με μόνο υποσυνείδητο στόχο την αναπαραγωγή, τότε όλο αυτό, μάλλον, πλήττει θανάσιμα την ιδέα της μονογαμίας; "Το κλειδί βρίσκεται, στο να ξεχωρίσει κανείς την ερωτική έλξη με μόνο σκοπό το βραχυπρόθεσμο ζευγάρωμα και τις μακροχρόνιες επιθυμίες ανάμεσα σε συντρόφους για σοβαρές σχέσεις" απαντά ο Μπους. Αυτό υποστηρίζεται από τη μελέτη του Μπους, σε 37 διαφορετικές εθνικότητες ανά τον κόσμο, η οποία αποκάλυψε πως η καλοσύνη και η εξυπνάδα επικρατούν σημαντικά της σαρκικής έλξης ανάμεσα σε συντρόφους μακροχρόνιων σχέσεων.

"Όπως και με το φαγητό, που μπορούμε να ακολουθούμε τις επιθυμίες μας ή όχι. Αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, μπορεί να προσπεράσουμε ένα πιάτο με παγωτό, ακόμα κι αν το επιθυμούμε" λέει ο Μπους. "Ακριβώς παρόμοια, άντρες που έχουν ερωτική επιθυμία για νεότερες γυναίκες, αν είναι παντρεμένοι, επιλέγουν αν θα ακολουθήσουν ή όχι τις επιθυμίες τους. Ακόμα και οι γυναίκες μπορεί να νιώθουν έλξη για νεότερους άντρες. Συνεπώς μια 40άρα μπορεί να θέλει να ρίξει στο κρεβάτι το νεαρό κηπουρό της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να τον παντρευτεί".

Όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχει ένας Χιου Χέφνερ μέσα στον καθένα μας. Έτσι οι άντρες είναι προορισμένοι, να κάνουν ένα φαύλο κύκλο, ελκόμενοι από γυναίκες ηλικίας 20-30, άσχετα αν επιλέγουν να ακολουθήσουν τις επιθυμίες τους ή όχι.

Ο ανεξάρτητος ψυχολόγος Δρ. Τζορτζ Φίλντμαν συμφωνεί: "Όσο οι πιο γόνιμες γυναίκες είναι αυτές σε ηλικίες 20-30, τότε πάντα θα υπάρχει αυτή η ερωτική έλξη. Όμως το σεξ εξελίχθηκε σε ένα περιβάλλον δραστηριότητας χωρίς αντισύλληψη. Όσο μαθαίνουμε περισσότερα για τον εαυτό μας και για τον τρόπο λειτουργίας της αναπαραγωγής σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη διαφορά της σεξουαλικής δραστηριότητας από την παραγωγή παιδιών".

Με άλλα λόγια υπάρχει τρύπα στο σύστημα. Οι άντρες παραμένουν προγραμματισμένοι να έλκονται από νεαρές γυναίκες αλλά δεν κάνουν παιδιά λόγω της αντισύλληψης. Σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Φίλντμαν:

"Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί νέα διαδικασία επιλογής", κάτι που ίσως να πάρει εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα ο Φίλντμαν πιστεύει πως μια μέρα μπορεί οι άντρες να έλκονται από γυναίκες που έχουν κάνει παιδιά, αντικαθιστώντας την έλξη της πιθανής γονιμότητας που εκπέμπουν οι 20άρες τώρα.

Αυτό θα οδηγήσει σε άλλο μεγάλο πρόβλημα. Την έκρηξη αύξησης πληθυσμού, κάτι που θα κάνει ζωτικής σημασίας, την εποίκηση νέου πλανήτη. Αλλά γι' αυτό ας αποφασίσουν οι μελλοντικές γενιές...

protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης