Ελληνας τζιχαντιστής σε ειδική ομάδα του IS

Μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου σε αυτοσχέδιο αστυνομικό σταθμό στην περιοχή Νινεβέ του Ιράκ

Συναγερμός στην ΕΥΠ, που ενημερώθηκε από τη CIA - Σύνδεσμος η μητέρα του 

Ελληνας τζιχαντιστής που έχει μεταβεί στη Συρία προκαλεί συναγερμό στην ΕΥΠ και στις άλλες κρατικές υπηρεσίες. 
 
 
Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», οι ελληνικές αρχές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τη CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες για το ότι ένας 27χρονος βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο σε στρατόπεδο τζιχαντιστών στη Συρία και φέρεται να πολεμά για το «Ισλαμικό Χαλιφάτο».

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι έλληνας υπήκοος - πήρε την ελληνική ιθαγένεια το 2001 - πολεμά για το Ισλαμικό Κράτος (IS). Το γεγονός έχει προκαλέσει κινητοποίηση και στις ελληνικές υπηρεσίες, αφού βλέπουν πλέον ότι και η χώρα μας - μετά τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία κ.ά. - μπαίνει στο κάδρο του πολέμου και των αγριοτήτων με τους φανατικούς ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή.

«Κλειδί» η μητέρα
 
Μάλιστα η έρευνα των ελληνικών αρχών γίνεται ακόμη πιο ιδιόμορφη αφού έχει διαπιστωθεί ότι η συριακής καταγωγής μητέρα του 27χρονου προχωρεί σε αναρτήσεις στο Διαδίκτυο με «ύμνους» για τη δράση και τις βαρβαρότητες του IS. 
 
Με αυτά τα δεδομένα οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να βρουν τρόπους να παρεμποδίσουν την επιστροφή των τζιχαντιστών και ανάμεσα στα άλλα μελετάται η αφαίρεση της ιθαγένειας σε όσους ευρωπαίους υπηκόους μεταβαίνουν στην εμπόλεμη ζώνη με ασαφείς «στόχους». 
 
Παράλληλα τα τελευταία 24ωρα υπήρξε πρόταση της Γαλλίας να παρεμποδίσουν οι χώρες της Ευρώπης την πρόσβαση σε ιστοσελίδες φανατικών τζιχαντιστών ώστε να αποφεύγονται στρατολογήσεις πολιτών της ΕΕ.

Η περίπτωση του έλληνα τζιχαντιστή θεωρείται κορυφαία για τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες αφού φέρεται να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση αλλά και «πίεση» από τη CIA σχετικά με τις ενέργειές του στη Μέση Ανατολή αλλά και τον χειρισμό της υπόθεσης.

Οι Αρχές κρατούν επτασφράγιστο μυστικό την εμπλοκή Ελληνα στον πόλεμο σε Συρία και Ιράκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ο 27χρονος διέμενε στην Αθήνα και έφυγε για τη Συρία προ τριμήνου χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα του. 
 
Η μητέρα φέρεται να διαμένει το τελευταίο διάστημα στη Συρία και οι αξιωματούχοι σε Ελλάδα και εξωτερικό την παρακολουθούν στενά σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, όπου εμφανίζεται «κήρυκας του μίσους του Ισλαμικού Κράτους». Τα στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η μητέρα του να ήταν αυτή που τον προσκάλεσε να ενταχθεί στον IS και να πολεμήσει για το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

«Σφίγγα» η CIA 
 
Οι Αμερικανοί φέρεται να έχουν ενημερώσει την ΕΥΠ για ένα δραστήριο μέλος του IS με παρουσία σε μια «σκληρή» ομάδα τζιχαντιστών ανταρτών που δρα στη Συρία. Μάλιστα έχουν συμπληρώσει ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερη έρευνα σε σχέση με τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας του IS». Δεν παρέχουν ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για την «ιδιαιτερότητα» αυτής της υπόθεσης.

Παράλληλα στελέχη άλλων ελληνικών υπηρεσιών ανέφεραν στο «Βήμα» ότι ερευνήθηκε ξανά ολόκληρος ο φάκελος του νεαρού, εξετάζοντας την παρουσία του στην Ελλάδα και την οικογενειακή κατάστασή του που θεωρείται ιδιαίτερα σύνθετη.

Εποπτεία ισλαμιστών
Τα σήματα του «Ταξιδιώτη»

Με την ως σήμερα επίσημη ενημέρωση, τη χώρα μας είχαν απασχολήσει μόνο περιπτώσεις ολιγόωρης διέλευσης -κυρίως στον οδικό άξονα Ηγουμενίτσας - Εβρου - τζιχαντιστών από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της Europol που έχει εκπονήσει το σχετικό πρόγραμμα εποπτείας ισλαμιστών «Traveler» (Ταξιδιώτης), στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 15 υποθέσεις εισόδου συνολικά 173 τζιχαντιστών με προορισμό την Τουρκία.

Ακόμη έχουν υπάρξει ορισμένα σήματα για παρουσία στην Ελλάδα συγγενών υπόπτων από Βρετανία, Γαλλία κ.α., που έχουν στρατολογηθεί στον IS και πολεμούν στη Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει προκύψει ότι κάποιος από τους συγγενείς, των βρετανών κυρίως τζιχαντιστών, έχει προχωρήσει σε κάποια παράνομη ενέργεια στη χώρα μας ή υπάρχει οποιαδήποτε ύποπτη κινητικότητα. Εχει υπάρξει πάντως ενδιαφέρον και από τις αναφορές κυβερνητικών παραγόντων στην Αλβανία περί στρατολόγησης στη γειτονική χώρα ανταρτών του IS.

Σημειώνεται ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, και η Ελλάδα μεταξύ αυτών, μελετούν αντίμετρα για τις κινήσεις των φανατικών ισλαμιστών προς και από τη Μέση Ανατολή. Ετσι εξετάζεται το νομικό πλαίσιο ώστε αν καταστεί δυνατόν να αφαιρείται η ιθαγένεια από τους ευρωπαίους πολίτες που μετατρέπονται σε «πολεμιστές» του ΙS. Σκοπός είναι να μην έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης επιστροφής σε χώρες της ΕΕ και να οργανώνουν εκδικητικές ένοπλες επιθέσεις.

Στη χώρα μας ο νόμος 3284/2004 «Περί Κυρώσεως του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας», στο άρθρο 17, παράγραφο 1, προβλέπει «αφαίρεση ιθαγένειας για Ελληνα που κατά τη διαμονή του στο εξωτερικό ενήργησε προς όφελος αλλοδαπού κράτους πράξεις ασυμβίβαστες με την ιδιότητα του Ελληνα και αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ελλάδος». 
 
Παρόμοια νομοθεσία υπάρχει σε χώρες της ΕΕ. Αυτός ο νόμος όμως θεωρείται - όπως εξηγούν νομικοί - μη εφαρμόσιμος διότι το «Ισλαμικό Χαλιφάτο» δεν είναι κράτος. Δεν πληρούνται επομένως οι προϋποθέσεις περί «πράξεων προς όφελος αλλοδαπού κράτους» και για τον λόγο αυτόν αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι αντίδρασης.
 
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 

 tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ