Συζήτηση στο Περιφερειακό ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση»


 Για τις συνέπειες από το εμπάργκο της Ρωσίας

«Θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση, τη Δευτέρα 15-9-2014 πρέπει να ασχοληθεί με τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και συγκεκριμένα τις συνέπειες από το εμπάργκο της Ρωσίας, στα ακτινίδια και τα εσπεριδοειδή»,... 



...αναφέρουν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη, Κώστας Κωτσαντής, Βασίλης Ζιώβας ζητούν την συζήτηση στην πρώτη του συνεδρίαση την Δευτέρα 15-9-2014 του θέματος «Λήψη άμεσων μέτρων για μην πληρώσουν οι παραγωγοί ακτινιδίων και εσπεριδοειδών τις συνέπειες από το εμπάργκο της Ρωσίας».

Συγκεκριμένα στην επιστολή καταθέτουν τις απόψεις της παράταξης όπου σημειώνουν πως «Τα πλήγματα που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά γίνονται κάθε χρόνο και μεγαλύτερα.

Οδηγούν στο ξεκλήρισμά της και στο πέρασμα γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών. Στην πλειοψηφία τους, φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι για πολλούς μήνες απλήρωτοι για τα αγροτοκτηνοτροφικά τους προϊόντα, φυτικά και ζωικά.

Οι τιμές είναι στο έλεος των διαθέσεων εμπόρων και μεσαζόντων, μιας και δεν υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού και παίρνουν τις σοδειές κοψοχρονιά.

Από την άλλη το κόστος παραγωγής έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές) που επιβάλλουν οι πολυεθνικές και οι εμποροβιομήχανοι, αλλά και το κράτος (αγροτικό ρεύμα, αγροτικό πετρέλαιο).

Συνεχίζονται να γίνονται παρακρατήσεις για την εξόφληση αγροτικών οφειλών προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, την πρώην ΑΤΕ, από τις κομμένες επιδοτήσεις που περιμένουν και κατατίθενται στους λογαριασμούς τους, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, σύμφωνα και με τους κοινοτικούς κανονισμούς»

«Είναι γνωστό –αναφέρουν οι τρείς της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ- ότι οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας είναι οι πρώτοι που δέχθηκαν τις τραγικές συνέπειες των αντιμέτρων της Ρωσίας, απέναντι στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων από μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ, για τις μεταξύ τους διαμάχες, έπειτα από την ωμή επέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Επειδή το ίδιο οξυμένο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν σύντομα και οι παραγωγοί ακτινιδίων αλλά και οι παραγωγοί πορτοκαλιών και μανταρινιών της περιοχής μας, ως "Λαϊκή Συσπείρωση" θεωρήσαμε αναγκαία την συζήτηση, στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προς στήριξη των αγροτών.

 Έχει μια αξία –τονίζουν- να δούμε απέναντι σε όλα αυτά πως τοποθετούνται οι βουλευτές της συγκυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των κομμάτων τους στην Τοπική Διοίκηση;

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: 

 -Αυτοί που ψηφίζουν «ναι» σε όλα τα αντιαγροτικά - αντιλαϊκά μέτρα, έρχονται στη συνέχεια με τις δήθεν διαφοροποιήσεις τους στα επιμέρους να σταθούν τάχα στο «πλευρό των αγροτών».

Είναι αυτοί που δήθεν διαφωνούν με το πετσόκομμα της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, το χαρακτηρίζουν λάθος όπως με ανακοινώσεις που έβγαλε ο Περιφερειάρχης κ.Καχριμάνης ενώ οι ίδιοι και η κυβέρνηση, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποχαρακτήρισαν πάνω από 11.000.000 στρέμματα βοσκοτόπων.

-Είναι αυτοί που επέβαλαν το νέο χαράτσι του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τον γνωστό ΕΝΦΙΑ, και τώρα κόπτονται τάχα για την οικονομική κατάσταση των χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών και για τα λάθη που περιέχει.

 -Είναι αυτοί που συγκαλούσαν συσκέψεις επί συσκέψεων, με τη συμμετοχή και διαφόρων αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων, χωρίς να δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αδιέξοδα της παραγωγής των εσπεριδοειδών. Που οργάνωναν ημερίδες στο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ, στην Άρτα για την προβολή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

 -Είναι αυτοί που υπεραμύνονται της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, συμμετέχουν και στηρίζουν την επέμβαση ΗΠΑ
- ΕΕ στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο λαός στην Ελλάδα να δέχεται τις συνέπειες από τα ρωσικά αντίμετρα.

Εκτός από τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που ήδη έχασαν τη ρωσική αγορά, ακολουθούν και άλλα προϊόντα, όπως τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, κλπ Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωσης της πάλης μέσα από τη συγκρότηση αγωνιστικών αγροτικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα.

 Ιδιαίτερα οξυμένο είναι, στην περιοχή μας, το πρόβλημα της διάθεσης των ακτινιδίων, το οποίο αφορά 3.000 παραγωγούς, οι οποίοι διέθεταν στην αγορά της Ρωσίας 60% της παραγωγής. Ανάλογο είναι και το πρόβλημα των εσπεριδοκαλλιεργητών.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" απαιτεί τώρα να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία.

 Πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση: -Nα διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, αλλιώς οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων θα φαντάζουν όνειρο.

 -Να βοηθήσει με συγκεκριμένα μέτρα στη συμπλήρωση του χαμένου εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς για το 2014.
 -Να πάρει μέτρα απορρόφησης της αδιάθετης παραγωγής ακτινιδίων, πορτοκαλιών, μανταρινιων. -Να διατεθούν οι αδιάθετες ποσότητες με κρατική παρέμβαση, αποζημιώνοντας με τιμές πάνω από το κόστος τους παραγωγούς, σε στρατό, νοσοκομεία, κατασκηνώσεις, ιδρύματα, κ.ά.

Προς αυτή την κατεύθυνση η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα δώσει όλες τις δυνάμεις στο πλευρό των αγροτών. Η μαζική, αγωνιστική αρχή που έγινε στην Άρτα από την ΟΑΣΝΑ αποτελεί ένα θετικό ρυάκι που πρέπει να γίνει ποτάμι Λαϊκής Συσπείρωσης για την Ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης