Άγνωστη λέξη η κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα


Ουραγός της Ε.Ε. η χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Μπέρελσμαν 

Μία ακόμη θλιβερή πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα, καθώς η χώρα είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολίτες.
 

Αυτό δείχνει η πρώτη συγκριτική έρευνα για τη κοινωνική δικαιοσύνη στις 28 χώρες της Ε.Ε. που έκανε το ίδρυμα Μπέρτσελσμαν, συγκρίνοντας με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τις επιδόσεις των χωρών σε έξι βασικές παραμέτρους: πρόληψη φτώχειας, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, κοινωνική συνοχή και αποφυγή διακρίσεων, υγεία, δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών.

Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι αποκαλυπτικό. Είναι τελευταία στην κατάταξη των 28 χωρών της Ε.Ε. και δεν συγκεντρώνει ούτε τους μισούς από τους πόντους της Σουηδίας που είναι πρώτη στην κατάταξη κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σχετικά ικανοποιητικές επιδόσεις έχει η Ελλάδα στον τομέα της πρόσβασης στην εκπαίδευση καθώς και στο προσδόκιμο υγιούς ζωής. Αλλά «απαράδεκτες» είναι οι επιδόσεις της αναφορικά με τον κίνδυνο φτωχοποίησης, δηλώνει στα «Νέα» ο Ντάνιελ Τίσλερ, ερευνητής του Ιδρύμαος Μπέρτελσμαν, εκ των συντακτών της έκθεσης μαζί με τον Κρίστιαν Κρολ.

«Στην πορεία της κρίσης ο κίνδυνος φτωχοποίησης αυξήθηκε αισθητά», διαπιστώνει ο κ. Τίσλερ. Η μαζική ανεργία στους νέους οδηγεί μια ολόκληρη γενιά σε κοινωνική περιθωριοποίηση. Και όταν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού δεν έχουν τις δυνατότητες κοινωνικής συμμετοχής και ανέλιξης, δημιουργείται ένα «εκρηκτικό μίγμα» στην κοινωνία, υποστηρίζει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης