Πως προχωρά το υδροαρδευτικό έργο της Αμφιλοχίας


-Το έργο, που θα υδροδοτήσει την πόλη της Αμφιλοχίας και την ευρύτερη περιοχή

Έργο μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την περιοχή του Βάλτου και ένα από τα μεγαλύτερα υδροαρδευτικά έργα της χώρας μας, είναι η μεταφορά νερού από τον Αχελώο ποταμό (Περιοχή Στράτου), στην υψηλής παραγωγικότητας προσχωσιγεννή πεδιάδα της Αμφιλοχίας. 



Το έργο, που θα υδροδοτήσει την πόλη της Αμφιλοχίας και την ευρύτερη περιοχή, έχει δυο εγκατεστημένες εργολαβίες συνολικού προυπολογισμού 66.000.000 €, χρηματοδοτείται από το καλοκαίρι του 2013, από πόρους του ΕΣΠΑ, έχοντας φέρουσα ικανότητα μεταφοράς πλέον των 200.000 κυβικών μέτρων νερού, ανά 24ωρο συνεχούς λειτουργίας.

Περιλαμβάνει δύο αντλιοστάσια χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων, και αποτελείται από ανοιχτό αγωγό και κλειστούς σίφωνες διαμέτρου 1,60 μέτρα, συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 2,2 χλμ διέρχονται από σήραγγα, που ξεκινάει από την Παραζαριά και καταλήγει στον Φαλαγγιά.

Οι αγωγοί έχουν ολοκληρωθεί κατά 85%, ενώ η σήραγγα κατά 53%, έχοντας καλύψει τα 1100 μέτρα του αρχικού μετώπου από Παραζαριά. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διάνοιξης του νέου μετώπου από Φαλαγγιά. Αυτή η φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα έτος.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η οριστική μελέτη της άρδευσης των 26.000 στρεμμάτων, του πεδινού τμήματος βόρεια της Αμφιλοχίας, έχει ήδη εκπονηθεί και παραδοθεί η μελέτη για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, νότια της πόλης, ενώ το έργο από το 2012, είναι λειτουργικό για τις περιοχές μέχρι τον Κουβαρά.

Εκπονείται επίσης προμελέτη κατασκευής του διυλιστηρίου για την ύδρευση και των δικτύων μεταφοράς προς τις τοπικές κοινότητες, ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση της νέας φάσης από το ΣΕΣ, στη νέα προγραμματική περίοδο.

agrinionews.gr

2

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης