Φθηνά δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤ

 Αύριο ξεκινά το πρόγραμμα TLTRO, που αφορά φθηνή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο πλαίσιο παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρόγραμμα αυτό σχετίζεται μόνον με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και οι τράπεζες θα ελεγχθούν για τη διοχέτευση των συγκεκριμένων πόρων.




Για την Ελλάδα το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη αξία διότι θα μπορέσει να διοχετεύσει καινούριους πόρους στην οικονομία ή να αντικαταστήσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό επιχειρήσεων, ο οποίος φέρει υψηλά επιτόκια, με μεσοπρόθεσμο δανεισμό ασφαλώς χαμηλότερων επιτοκίων. Αλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες, μέχρι να επιλυθεί οριστικά το θέμα των «καλυμμάτων» που έχουν να διαθέσουν για τον σκοπό αυτό, θα αντικαταστήσουν και οι ίδιες ως έναν βαθμό τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό από την ΕΚΤ με μεσοπρόθεσμο.

Οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων διαφοροποιούνται σχετικά με το ύψος της ρευστότητας που θα αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως επίσης και σε ποια φάση του προγράμματος θα εισέλθουν. Κάποιες από τις ελληνικές τράπεζες θα αντλήσουν τώρα ρευστότητα, ενώ άλλες αναμένεται να προχωρήσουν στην αντίστοιχη ενέργεια στις 11 Δεκεμβρίου, οπότε θα διενεργηθεί η δεύτερη φάση του προγράμματος.

Φθηνά δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το θέμα είναι πως οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες αναμένουν αυτόν τον δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν φθηνότερα τις δραστηριότητές τους.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι οίκοι εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 20 δισ. ευρώ.

Πιο συντηρητικές εκτιμήσεις κάνει στην παρούσα φάση η Nomura, η οποία διαμορφώνει το ύψος των φθηνών τετραετών δανείων που θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης πράξης χρηματοδότησης του προγράμματος TLTRO, σε 6 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των δημοπρασιών ανέρχεται σε έξι.
 
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Ο λόγος που οι εκτιμήσεις διαφοροποιούνται είναι ότι ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο το ύψος των τίτλων που έχουν οι τράπεζες, καθώς και το πώς θα διαμορφωθεί έως τον Δεκέμβριο, προκειμένου να τους θέσουν ενέχυρο για την παραπάνω χρηματοδότηση.

Συνολικά, η Nomura εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πάρουν 250-300 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι τα ποσά θα μοιραστούν σε αναλογία 40%-60%. Όπως εξηγεί ο οίκος, οι τράπεζες θα προτιμήσουν τη δημοπρασία του Δεκεμβρίου, καθώς όσο διαρκεί ο έλεγχος των βιβλίων τους από την ΕΚΤ είναι απρόθυμες να δεσμεύσουν εγγυήσεις. Αυτό δίνει πιθανόν και την εικόνα για το πώς θα κινηθούν και οι ελληνικές τράπεζες.

Οσον αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Nomura πραγματοποιεί την εκτίμηση πως αν αυτές λάβουν στο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου λιγότερα από 100 δισ. ευρώ, τότε τα χρηματιστήρια μάλλον θα απογοητευτούν. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες έξι δημοπρασίες του TLTRO, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα δώσουν 270 δισ. ευρώ, ουσιαστικά ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του προγράμματος στα 550 δισ. ευρώ.

Μείωση επιτοκίων από την Εθνική

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι, μετά την τελευταία μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προχωρεί από σήμερα σε περιορισμένη μείωση, κατά μέσον όρο 0,03 της μονάδας, των επιτοκίων καταθέσεών της.

Επισημαίνεται ότι η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, κατά 0,10 της μονάδας, έχει ήδη ενσωματωθεί στα επιτόκια των δανειακών λογαριασμών που συμβατικά συνδέονται με αυτό.

 imerisia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ