Ψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ


Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η επίμαχη τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι 51 βουλευτές της συμπολίτευσης, κατά 38 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, ενώ 6 βουλευτές, 4 από το ΚΚΕ και οι 2 ανεξάρτητοι, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, δήλωσαν «παρών».



Να σημειωθεί ότι η ονομαστική ψηφοφορία έγινε με οκτώ αντικαταστάσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, πέντε από τη ΝΔ και τρεις από το ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ αντικατέστησε τη Ντόρα Μπακογιάννη που βρίσκεται στη Λοζάνη και το είχε ζήτησε η ίδια, τον Λευτέρη Αυγενάκη που είχε ενημερώσει για προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Μάξιμο Συνετάκη που επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους και τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο για λόγους υγείας.

Πάντως, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι όλοι δήλωσαν πως αν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία θα υπερψήφιζαν τη διάταξη.

Το ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε τον Νίκο Σηφουνάκη που είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, καθώς και τους Απόστολο Κακλαμάνη και Δημήτρη Σαλτούρο, οι οποίοι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους.
Νωρίτερα, στην παρέμβασή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ οι μη ενεργοί πολεοδομικοί οικισμοί, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα αυτό.

Όπως δήλωσε, η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα αυτό, ώστε να ισχύσει και για άλλες περιοχές ό,τι ισχύει για ορισμένους οικισμούς στην Κοζάνη όπου έχουν παρουσιαστεί κατολισθήσεις και έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Απαντώντας δε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, χαρακτήρισε αναληθείς τους ισχυρισμούς του ότι θα εισπραχθούν 3,2 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και όχι 2,65 δισ. που έχουν προβλεφθεί, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρχει υπέρβαση.

«Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων χωρίς να διακυβεύεται η θετική δημοσιονομική πορεία και η αξιοπιστία της χώρας, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που θα συνεχίσουμε αταλάντευτα» πρόσθεσε ο κ. Μαυραγάνης.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η τροπολογία περιέχει βελτιώσεις και διορθώσεις στρεβλώσεων και επιβεβαιώνει, όπως είπε, ότι από δω και πέρα η συνολική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων θα συνεχιστεί χωρίς να διακυβεύεται η φορολογική ισορροπία. «Η θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας έχει ξεκινήσει με την επίτευξη και των θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Είναι μια επιλογή της κυβέρνησης στην οποία όλοι μας είμαστε προσηλωμένοι.

Συνεπώς, η τροπολογία είναι βελτιωτική, ελαφρύνει από βάρη και σε αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι» κατέληξε.
Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για την επίμαχη τροπολογία, όχι μόνο από βουλευτές της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για φοροληστρικό μέτρο», αλλά και της συμπολίτευσης, που επιμένουν να ζητούν περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση. Ο εισηγητής του Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά καταργεί και ποινικοποιεί την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας και τόνισε ότι το κόμμα του δεσμεύεται στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ζήτησε να διορθωθεί με αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο η τροπολογία.
Για λάθος της κυβέρνησης που δεν προχωρά σε περαιτέρω αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, καθώς η ρύθμιση «απαλύνει πολύ λίγο τη φορολογία», μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα κάποιος βουλευτής της συγκυβέρνησης να ρίξει την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όλοι μαζί έχουμε το δύσκολο έργο να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη θέση, όμως και η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί το λάθος της». Ο κ. Ψυχάρης επέκρινε και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι είναι λάθος να επιμένει πεισματικά να μην υπερψηφίσει έστω και τη μικρή βελτίωση και να δείχνει ότι προτιμά τον κακό νόμο.

Έντονα επικριτικός για τον ΕΝΦΙΑ εμφανίστηκε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, προτείνοντας βελτιωτικές αλλαγές. «Είναι μεν θετικό ότι διορθώθηκαν κραυγαλέα λάθη, ωστόσο, φοβάμαι πως όσα μερεμέτια και αν επιχειρηθούν, δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις αυτού του νόμου» τόνισε ο βουλευτής, ο οποίος υποστήριξε: «Τα λάθη του ΕΝΦΙΑ ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής. Έστειλε δυστυχώς ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι ποινικοποιείται η ιδιοκτησία. Μόνο ως έκτακτα μπορούν να γίνου ανεκτά μέτρα τύπου ΕΝΦΙΑ».

Για υπερβολές του ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο και η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, αναγνωρίζοντας μεν ότι η τροπολογία είναι βελτιωτική, σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, τονίζοντας ωστόσο ότι «τα έσοδα, πρέπει να αναζητηθούν αλλού».
 
Αντιλαϊκό και ληστρικό χαρακτήρισαν τον ΕΝΦΙΑ οι εισηγητές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Χρυσή Αυγή με τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Από τους ΑΝΕΛ, ο Γιάννης Δημαράς, έκανε λόγο για νόμο- έκτρωμα και αντισυνταγματικό νόμο.
Η τροπολογία είχε δεχθεί τα έντονα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένων και του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Βουλευτών που ζήτησαν από την κυβέρνηση να την αποσύρει κατηγορώντας την για «ληστρική φορολογική πολιτική».

Απαντώντας πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται και σέβεται τις αντιδράσεις των βουλευτών ωστόσο δεν άφησε περιθώρια αλλαγών, χαρακτηρίζοντας τη διάταξη σωστό και αναγκαίο βήμα για να διαφυλαχθεί η θετική πορεία της χώρας.

 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ