Πόσο άλλαξε η κρίση τη ζωή και τις αντιλήψεις μας


Έρευνα της Κάπα Research

Καταλυτική επίδραση της πενταετούς οικονομικής κρίσης στις αντιλήψεις στην ελληνική κοινωνία δείχνει μεγάλη έρευνα της Kapa Research: Μετά το πρώτο σοκ, φαίνεται να ακολούθησε μία διαδικασία προσαρμογής, διαμορφώνοντας νέες αντιλήψεις για την οικονομία, το κράτος, την εργασία και την παραγωγή.
 


Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στην έρευνα του φετινού Σεπτεμβρίου τα νοικοκυριά εμφανίζονται, σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του περυσινού Φεβρουαρίου, λιγότερο απαισιόδοξα για την εξέλιξη των οικονομικών τους.

Όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το 40,5% εκτιμά ότι χειροτερεύει, το 34,1% ότι παραμένει η ίδια και το 25,1% ότι βελτιώνεται.

Η έρευνα καταγράφει μεταβολή στις καταναλωτικές συνήθειες, εμπιστοσύνη στους «παραδοσιακούς θεσμούς» και τις εκτιμήσεις για το ποιες οικονομικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν περισσότερο στην ανάκαμψη.

Στο ερώτημα ποια κοινωνικο-επαγγελματική ομάδα μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια, το 73,8% απαντά οι αγρότες, το 72% οι επιχειρηματίες και το 64,1% οι εφοπλιστές.

Στο ερώτημα ποιον θεσμό εμπιστεύεστε περισσότερο για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας, το 43% απαντά τον Στρατό, το 40% τις επιχειρήσεις και το 33,7% την Αστυνομία. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ΜΜΕ (1,9%), τα συνδικάτα (5,7%) και τα κόμματα (7,6%).

Επίσης, το 79,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ως βασική προτεραιότητα της χώρας τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

* Η πανελλαδική έρευνα έγινε το διάστημα 27 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου 2014 σε δείγμα 1.609 ατόμων. Μέγιστο σφάλμα 2,44% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης