Καμία ανησυχία από το εύρημα στην Κλόκοβα


Ι. Χουλιαράς: «Ούτε το έργο θα καθυστερήσει, ούτε το μνημείο θα επηρεαστεί. Υπάρχει τρόπος!»

«Φρένο» στην αναστάτωση που προκάλεσε η είδηση πως αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Κλόκοβας ενδέχεται να καθυστερήσουν τα έργα της Ιόνιας Οδού και συγκεκριμένα τη διάνοιξη της σήραγγας στην Κλόκοβα βάζει με δηλώσεις του στο ΑγρίνιοCulture.gr o προϊστάμενος της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωάννης Χουλιαράς.



Όπως αναφέρει ο κ. Χουλιαράς πρόκειται για ένα αρχαιολογικό εύρημα και συγκεκριμένα ένα μοναστικό συγκρότημα που χρονολογείται περί τον 9ο αι. π.Χ -γνωστό εδώ και χρόνια από την αποτύπωση που έχει κάνει ο καθηγητής Β. Κατσαρός- που βρίσκεται στη δυτική πλαγιά της Κλόκοβας, σε απόκρημνο σημείο της πλαγιάς κάτω από την υπάρχουσα εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωανννίνων.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαρά και την επιφανειακή έρευνα που έχει ήδη γίνει από το προσωπικό της 22ης ΕΒΑ σώζονται ίχνη του περιβόλου του μνημείου, αλλά και μερικά ακόμη ερείπιά του.

Μάλιστα ο κ. Χουλιαράς εκτιμά πως το συγκεκριμένο μοναστικό συγκρότημα αν και πρωιμότερο χρονικά από τα μοναστικά σπήλαια της γειτονικής Βαράσοβας, γνωστής ως το «Άγιο Όρος της Αιτωλίας», μάλλον φανερώνει μια παράλληλη μοναστική ζωή στην περιοχή.

Αναφορικά με την εξέλιξη των έργων της Ιόνιας Οδού o προϊστάμενος της 22ης Εφορείας Βυζαντικών Αρχαιοτήτων Ιωάννης Χουλιαράς μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr ανέφερε χαρακτηριστικά :

«Ζητήσαμε και πήραμε από το ΥΠΟΜΕΔΙ τα σχέδια της νέας χάραξης και ήδη έχουμε αποστείλει σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Πολιτισμού.

Πλέον είμαστε σε συνεργασία με τα δυο Υπουργεία αλλά και την ανάδοχο εταιρεία του έργου και αναζητούμε μια τεχνική λύση, ώστε να μην επηρεαστεί ο χώρος του μνημείο από την κατασκευή του έργου». Και πρόσθεσε με έμφαση πως «ούτε το έργο θα καθυστερήσει, ούτε το μνημείο θα επηρεαστεί. Υπάρχει τρόπος!»

Πάντως στην 22η ΕΒΑ υπάρχει ήδη η τοπογραφική αποτύπωση του χώρου του μνημείου και ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποιες εργασίες, που ο κ. Χουλιαράς εκτιμά ότι μπορεί να διαρκέσουν ένα-δυο μήνες, σημειώνοντας παράλληλα πως «εξάλλου τα έργα για την σήραγγα δεν επρόκειτο ποτέ να ξεκινήσουν μέχρι τότε»…

Με την ολοκλήρωση των εργασιών από τη μεριά της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι αυτό το θα δώσει το τελικό «ok» για την έναρξη των εργασιών στην Κλόκοβα.

epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης