Μόνιμοι θαμώνες στην Αμφιλοχία οι χελώνες careta–careta



Μόνιμα κατοικοεδρεύουν πλέον στην Αμφιλοχία εδώ και αρκετό καιρό οι χελώνες careta-careta– οι «νεροχέλωνες» – όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, αφού διάλεξαν την πόλη τους ως αποκλειστικό τόπο για τις διακοπές τους .

Έχουν επιλέξει για διαμονή τα ζεστά και ιαματικά νερά του Αμβρακικού και «σουλατσάρουν» ανεμπόδιστες σε καθημερινή βάση πότε στο λιμάνι ψάχνοντας για μύδια, πότε στις ψαρόβαρκες εκλιπαρώντας τους ψαράδες να τις φιλέψουν καμιά τσιπούρα, σαρδέλα, λαβράκι και γαύρο. (Φώτο)



Κολυμπάνε,ανενόχλητα, εξοικειωμένεςδίπλα στους λουόμενους πότε στην ανατολική και πότε στη δυτική πλαζ που αναβαθμισμένες πλέον γεμίζουν με αρκετό κόσμο από τα γύρω χωριά και από τη μεγαλούπολη του Αγρινίου, μιας και η κρίση δε δίνει τη δυνατότητα για αποδράσεις μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων.

Ανταποκρίνονται χωρίς δισταγμό στις επιταγές των τουριστών για να τις φωτογραφήσουν , όταν οι δεύτεροι καθώς απολαμβάνουν τον καφέ και το φαγητό τους στα παραλιακά καταστήματα της πόλης , αδράζουν την ευκαιρία για να απεικονίσουν τα μοναδικά αυτά θαλάσσια ερπετά.

«Ξαναζωντάνεψε η Αμφιλοχία με τις χελώνες και με τον κόσμο στις παραλίες», παρατηρεί ο μηχανολόγος Στέλιος Σαλμάς, παλαιός απόφοιτος του σχολείου μας, εργαζόμενος στο τυροκομείο «Τυροκαμ» – Μποτσώλη.«Συνέβαλαν στο μέγιστο τα καθαρά τα νερά της θάλασσας λόγω της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού .

Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι φέτος έχει πολύ ψάρι στον Αμβρακικό, όπως μαρτυρούν οι ψαράδες της περιοχής ,και γι’ αυτό έχουμε αυτή την εξέλιξη». Μία οι χελώνες, μία ο βιολογικός καθαρισμός και μία η αξιοποίηση των παραλιών… ας δει ο τόπος αυτός μια άσπρη μέρα.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κ. ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ

epi-careta-amfiloxia1
epi-careta-amfiloxia2
epi-careta-amfiloxia3
epi-careta-amfiloxia4

e-maistros.gr
agriniopress.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης