ΠΗΓΕΣ: Αυθόρμητα χειροκροτήματα για Β. Καπερώνη !!



Σε μια κατάμεστη από κόσμο πλατεία έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα "ΣΕΛΤΣΟ: Οδοιπορικό στον τόπο της θυσίας"

Η "εμφάνιση" της εικόνας του Β. Καπερώνη -του πρώην Προέδρου της Κοινότητας Πηγών- στο ντοκιμαντέρ,  συνοδεύθηκε από ένα αυθόρμητο και παρατεταμένο χειροκρότημα των συμπατριωτών του, οι οποίοι για άλλη μια φορά έδειξαν, το πόσο ακόμα και μετά τον θάνατό του, με αγάπη τον θυμούνται και τον τιμούν. (Φώτο)



Γενικότερα, εντυπωσιακά ξεκίνησαν χθες Παρασκευή στις Πηγές Άρτας οι εκδηλώσεις για το καθιερωμένο διήμερο των γιορτών «Σέλτσο 2014».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στη κεντρική πλατεία "Β. Καπερώνης", πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκατοντάδων κατοίκων του χωριού, την οποία γέμισαν ασφυκτικά, οι εκδηλώσεις  που είχαν προγραμματιστεί από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Συγκεκριμένα, έγινε ο καθιερωμένος αγώνας θυσίας, η λαμπαδηφορία και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα με τίτλο «ΣΕΛΤΣΟ -ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ».

Τις χθεσινές εκδηλώσεις παρακολούθησαν, οι Βουλευτές Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόκας, ο σημερινός Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Περικλή Μίγδος.

Επίσης εκεί ήταν και ο Σουλιώτης Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Δικηγόρος Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος σήμερα είναι ο ομιλητής του πανηγυρικού της ημέρας με θέμα "θυσία στο Σέλτσο".

Η προβολή του μοναδικού αυτού ντοκιμαντέρ, ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία του κριτικού βιβλίων Κώστα Τραχανά, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο καταξιωμένος φωτογράφος - κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσας, δημιούργησε με το φακό του μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές και ένα εργαλείο μάθησης της ιστορίας του τόπου μας.

Αυτό το ντοκιμαντέρ διάρκειας 35 λεπτών –τόνισε- ο Βασίλης Γκανιάτσας το δημιούργησε αφού περπάτησε τις χαράδρες του ΝΙΓΚΟΖΙΟΥ και της ΓΚΟΥΡΑΣ, αλλά και τις όχθες του ΑΧΕΛΩΟΥ την ΒΡΕΣΤΕΝΙΤΣΑ την ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ και τα μέρη του ΛΙΑΣΚΟΒΟΥ έχοντας την κινηματογραφική μηχανή ανά χείρας».

Σίγουρα, όπως τονίζεται επίσης και στην ανακοίνωση της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, «το ντοκιμαντέρ είναι πλέον ένα ιστορικό στοιχείο το οποίο χαράσσει ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας το δράμα των Σουλιωτών πριν από 210 χρόνια».

Στην ίδια ανακοίνωση της Αδελφότητας επίσης τονίζεται για το ντοκιμαντέρ αυτό ότι «δίνει για πρώτη φορά μια άλλη οπτική διάσταση του απίστευτου δράματος 1.400 περίπου ψυχών που παίχτηκε στο ΣΕΛΤΣΟ μας βοηθάει να κατανοήσουμε την ανείπωτη θυσία που όπως αναφέρει ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ «δεν τη χωρεί ιστορικού νους».

Σκιές άσιτων και σκελετωμένων υπερασπιστών χωρίς εφόδια που προτίμησαν το θάνατο ήρωος αντί της ζωής σκλάβου προσκυνημένου στον τύραννο. Μπροστά σου περνούν τρεις γενιές ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ που χάθηκαν σε μια μόνο μέρα από τις ορδές 7.000 πάνοπλων υποτακτικών του ΑΛΗ ΠΑΣΑ. Μας καλεί να περπατήσουμε μαζί στην ποτισμένη με αίμα ιερά γη Και αν τυχόν τους λησμονήσουμε πάλι θα μα το θυμίζουν αυτά τα αδούλωτα βράχια» .

Το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ συνοδεύθηκε από χειροκροτήματα και ο δημιουργός του Βασίλης Γκανιάτσας δέχθηκε τα συγχαρητήρια επισήμων και απλών κατοίκων του χωριού. Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν να πληροφορηθούν αν μπορούν και πως μπορούν να προμηθευτούν αντίγραφο αυτού του έργου.

Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Ι.Μ. Σέλτσου έχει ως εξής:

07:45 θεία Λειτουργία
 09:30 Άφιξη επισήμων
10:00 Επιμνημόσυνη δέηση
10:15 Κατάθεση στεφάνων
10:30 Εθνικός ύμνος
10:35 Χαιρετισμός δημάρχου
10:40 Πανηγυρικός της ημέρας με θέμα <<θυσία στο Σέλτσο>> Ομιλητής: κ.Γεώργιος Οικονόμου πρόεδρος της Πανεπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
11:00 Παραδοσιακοί χοροί 


Φώτο από τις χθεσινές εκδηλώσεις








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης