Στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ ενέκρινε ο Ομπάμα


Κατά Τζιχαντιστών

Την έγκριση στοχευμένων αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ και την έναρξη αποστολής από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στις πλήγείσες θρησκευτικές μειονότητες για να αποτραπεί μία «πιθανή γενοκτονία», ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.



Σε δηλώσεις του μετά τις συσκέψεις του με την ομάδα εθνικής ασφάλειάς του, ο Ομπάμα σε μία από τις σημαντικότερες αντιδράσεις του στην ιρακινή κρίση, δήλωσε ότι «ενέκρινε στοχευμένη αεροπορική δράση» προκειμένου να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό, σε περίπτωση περαιτέρω προέλασης των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ ή απειληθούν Αμερικανοί σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Οι αεροπορικές αυτές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξάγουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ από τα τέλη του 2011, οπότε και απέσυρε τα στρατεύματά της, ωστόσο ο Ομπάμα τόνισε ότι δεν θα επιστρατεύσει χερσαίες δυνάμεις και δεν έχει πρόθεση να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν πόλεμο στην περιοχή.

Ο Ομπάμα ανέλαβε δράση εν μέσω φόβων για ανθρωπιστική καταστροφή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων της μειονότητας Γιαζιντί του Ιράκ, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί και έχουν καταφύγει στο όρος Σιντζάρ υπό την απειλή λεηλασιών από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε, παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

«Μπορούμε να δράσουμε προσεκτικά και ευσυνείδητα για να αποτρέψουμε μία πιθανή πράξη γενοκτονίας. Για το λόγο αυτό, ενέκρινα στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος.

«Θα παραμείνουμε σε εγρήγορση και θα αναλάβουμε δράση, εάν αυτές οι τρομοκρατικές δυνάμεις απειλήσουν το προσωπικό μας ή εγκαταστάσεις μας οπουδήποτε στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και του προξενείου μας στο Αρμπίλ και την πρεσβεία μας στη Βαγδάτη.

Ο Ομπάμα ανταποκρίθηκε στις επείγουσες εκκλήσεις των ιρακινών και των κουρδικών Αρχών για βοήθεια, έτσι ώστε να διαχειριστούν μία ανθρωπιστική κρίση καθώς οι τζιχαντιστές επελαύνουν στο βόρειο Ιράκ.

Παρόλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο αν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ομπάμα θα είναι αρκετά για να σταματήσουν την προέλαση των ανταρτών ή να επαναφέρει την ισορροπία στο πεδίο μάχης υπέρ των κουρδικών και των ιρακινών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε έναν μικρό αριθμό αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων τον Ιούνιο στο Ιράκ, με στόχο να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας να αποκρούσει την επίθεση των ισλαμιστών μαχητών, αλλά δεν έχει πρόθεση ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Συμβούλευσε το σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, να σχηματίσει μία πιο εμπεριστατωμένη κυβέρνηση για να αποσοβήσει την κρίση.

Ο προγραμματισμός της Ουάσινγκτον εντάθηκε αφότου το Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο μέρος στα βόρεια της χώρας, προχώρησε σε νέα πλήγματα κατά του κουρδικού στρατού και προχώρησε προς την πρωτεύουσα της ημι-αυτόνομης περιοχής, Αρμπίλ.
 
Ολοκληρώθηκε η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας

Ολοκληρώθηκε η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από αμερικανικά αεροσκάφη στο βόρείο Ιράκ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις επιθέσεις μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε αξιωματούχος Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η παράδοση των προμηθειών πραγματοποιήθηκε κοντά στην περιοχή Σινζάρ.

«Η αποστολή πραγματοποιήθηκε από αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη υπό την καθοδήγηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη που παρείχαν τις ανθρωπιστικές προμήθειες έχουν πλέον εξέλθει της εναέρια περιοχής όπου πραγματοποιήθηκαν οι ρίψεις», δήλωσε ο αξιωματούχος.
 
Σ.Α. ΟΗΕ: Έκκληση για διεθνή στήριξη προς το Ιράκ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την Πέμπτη τις πρόσφατες επιθέσεις στο Ιράκ από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και έκανε έκκληση για διεθνή υποστήριξη προς τη χώρα, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το 15μελές σώμα.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την παροχή στήριξης στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράκ, αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να απαλύνει ο πόνος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα αυτή», δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρκ Λάϊαλ Γκραντ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου για τον μήνα Αύγουστο.

Αυτή είναι η τρίτη ανακοίνωση του Συμβουλίου που σχετίζεται με τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, μία οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί πιο ακραία ακόμα και από την αλ Κάιντα.
 
«Είναι μία καταστροφή»

Σχεδόν 100.000 Χριστιανοί πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών και οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν αναζητήσει καταφύγιο προς στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν.

Ο κουρδικός στρατός, γνωστός ως Πεσμεργκά, έδωσε μάχη με τους ισλαμιστές αντάρτες στην περιοχή γύρω από το Καρακός για εβδομάδες, αλλά το βράδυ της Τετάρτης φαίνεται ότι εγκατέλειψε τις θέσεις του.

«Είναι μία καταστροφή, μία τραγική κατάσταση: δεκάδες χιλιάδες τρομοκρατημένοι άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τη στιγμή που μιλάμε», δήλωσε ο Τζόζεφ Τόμας, ο Χαλδαίος Αρχιεπίσκοπος του Κιρκούκ.

Αυτόπτες μάρτυρες στο Καρακός ανέφεραν ότι 15 αντάρτες του ΙΚ γκρέμισαν σταυρούς σε εκκλησίες και έκαψαν θρησκευτικά κείμενα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για να σταματήσει αυτή η κρίση.
Τον περασμένο μήνα εκατοντάδες οικογένειες χριστιανών κατέφυγαν στη Μοσούλη, αφότου οι ισλαμιστές αντάρτες τούς έδωσαν τελεσίγραφο να ασπαστούν το Ισλάμ, να πληρώσουν ειδικό φόρο ή να εκτελεστούν.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΜΠΕ
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης