Αναστάτωση στον αγροτικό και εξαγωγικό κόσμο για το εμπάργκο της Ρωσίας



-Οι εξαγωγές μόνο ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ (12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο) και σε όγκο τους 140.000 τόνους

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο αγροτικός κόσμος τις εξελίξεις σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων. 



Μιλούν για σοβαρό πλήγμα καθώς η ρωσική αγορά απορροφά εξαιρετικά σημαντικές ποσότητες ελληνικών προϊόντων και φωτίζουν τις παράπλευρες απώλειες πχ ζημίες σε εταιρείες συσκευασίας, μεταφοράς κτλ.

Προειδοποιούν ότι οι ανταγωνιστές από χώρες εκτός ΕΕ ήδη προσπαθούν να ωφεληθούν από την κατάσταση και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας-Μόσχας.

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των παραγωγών ήδη «πάγωσαν», εξαιτίας του διατάγματος Πούτιν, οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών, οι τιμές πώλησης να ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης και οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση.

Το διάταγμα του Ρώσου Προέδρου προβλέπει την «απαγόρευση ή περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από χώρες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, εξαιτίας των γεγονότων στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ (12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο) και σε όγκο τους 140.000 τόνους.

Εξ αυτών, 122.000 τόνοι «έφυγαν» απευθείας από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες.

Επίσης, κατά το τελευταίο έτος, το 41% των συνολικών εξαγωγών νωπού ροδάκινου κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρωσίας.

 pelop.gr
 Διαβάστε τη λίστα με όλα τα προϊόντα που απαγόρευσε η Ρωσία ΕΔΩ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης