Τσάντα-θρανίο από χαρτόνι...!!


Για τα φτωχά πιτσιρίκια της Ινδίας

Το ομόσπονδο κρατίδιο Μαχαράστρα με τους τουλάχιστον 112 εκατομμύρια κατοίκους του είναι το δεύτερο πολυπληθέστερο της Ινδίας. Πρωτεύουσά του και ταυτοχρόνως εμπορικό κέντρο της χώρας είναι το Μουμπάι -η παλιά Βομβάη. (βίντεο - φώτο)


Παρότι η συνεισφορά της Μαχαράστρα στο ΑΕΠ της Ινδίας είναι στο 13,3%, η ευμάρεια και ο πλούτος δεν αφορούν ολόκληρη την επικράτειά της. Για την ακρίβεια δεν αφορούν καθόλου τις αγροτικές περιοχές.

Εκεί, εκατομμύρια παιδιά χρειάζεται να περπατήσουν χιλιόμετρα καθημερινά για να πάνε στο σχολείο.

Ξυπόλητα πολλά απ’ αυτά, αφού οι ακτήμονες γονείς τους που κερδίζουν μόλις 1 δολάριο την ημέρα για 10 ώρες σκληρής δουλειάς οπουδήποτε, δεν μπορούν καν να τους προσφέρουν τα στοιχειώδη. Για σχολική τσάντα -ούτε λόγος. Όσο για τα σχολεία -ακόμη και τα θρανία θεωρούνται πολυτέλεια.

ΧΩΡΙΣ ΘΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΣΑΝΤΕΣ 


Οι μαθητές κάθονται καταγής, στο πάτωμα ακουμπούν τα βιβλία και τα τετράδια τους, σκυμμένοι και καμπουριασμένοι γράφουν και διαβάζουν. Μπορείς να τα δεις όλα αυτά στο βίντεο. Θα δεις, επίσης, τη μεγάλη χαρά των παιδιών όταν μια μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα το Μουμπάι, η Aarambh, πήρε εσχάτως την κατάσταση στα χέρια της μοιράζοντας στα πιτσιρίκια τσάντες που γίνονται θρανία!



 Η ΤΣΑΝΤΑ-ΘΡΑΝΙΟ 

Στις τσάντες-θρανία έχει δοθεί το όνομα help desk. Σα να λέμε -βοηθητικό θρανίο. Είναι φτιαγμένα από χρησιμοποιημένα χαρτοκιβώτια.

Η ιδέα και η κατασκευή ανήκουν στο μεγάλο όμιλο εταιρειών της Ινδίας, DDB Mudra, στον οποίον απευθύνθηκε η Aarambh αναζητώντας άμεση και οικονομική λύση στο πρόβλημα των μαθητών έτσι ώστε να δουλεύουν πιο ξεκούραστα στο σχολείο και, το κυριότερο, να μην καταστρέφουν, λόγω κακής στάσης σώματος, τα μάτια και τη σπονδυλική τους στήλη.

Η λύση ήταν μπροστά στα μάτια μας. Θέλαμε ένα υλικό ανθεκτικό κι εύκαμπτο. Κι είχαμε μόλις παραλάβει ένα φορτίο με κούτες που ήταν παντού στο γραφείο. Sanuree Gomes, δημιουργός help desk


Το κόστος της τσάντας-θρανίου είναι 20 σεντς! Μέχρι στιγμής έχουν μοιραστεί 10.000 σε ισάριθμους μαθητές 600 σχολείων.

Ο στόχος τώρα για την ομάδα του help desk είναι να επενδύσει με ανθεκτικό υλικό το εξωτερικό τους τμήμα για ν’ αντέχουν στο νερό της βροχής. Έχει ήδη αρχίσει τις δοκιμές έτσι ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής τους ο οποίος κυμαίνεται από 6 έως 12 μήνες.

 http://karchilaki.com





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης