ΗΠΕΙΡΟΣ: Τρία κρούσματα καταρροϊκού πυρετού


Σήμερα θανατώνονται είκοσι ζώα

Έκκληση-προειδοποίηση προς όλους τους κτηνοτρόφους να εφαρμόζουν στο ακέραιο τις οδηγίες των κτηνιατρικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,... 


...μετά την επιβεβαίωση από το Ινστιτούτο ΛΟΙ.ΠΑ.Ν. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τριών κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε μονάδα εκμετάλλευσης προβάτων στην Τοπική Κοινότητα Βήσσανης του Δήμου Πωγωνίου.

Ήδη περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων από την εστία της νόσου, που περιλαμβάνει το Δήμο Πωγωνίου και τμήματα των Δήμων Ζίτσας και Κόνιτσας, έχουν τεθεί σε ζώνη ελέγχου και απαγορεύεται κάθε μετακίνηση ζώων προς άλλες περιοχές. "Θα είμαστε πολύ αυστηροί προς όσους επιχειρήσουν να μετακινήσουν ζώα, χωρίς άδεια της Κτηνιατρικής", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, σήμερα Τρίτη, θα γίνει θανάτωση είκοσι ζώων της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στην οποία εντοπίστηκαν τα τρία κρούσματα της νόσου. Πρόσθεσε ακόμη ότι κτηνίατροι άρχισαν ήδη και θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ενημέρωση των κτηνοτρόφων.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμοστούν από τους κτηνοτρόφους:

"Είμαστε σε αυστηρό καθεστώς σε όλο το Νομό Ιωαννίνων και σε όλη την Ήπειρο. Αν μας είχαν ακούσει, σήμερα δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα. Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται μέσω κουνουπιών. 

Ζητάμε από όλους να τηρήσουν με ακρίβεια τα μέτρα πρόληψης και συγκεκριμένα:

Πρώτον, η μετακίνηση ζώων για διανυκτέρευση σε στάβλους να γίνεται μόνο την ημέρα, όταν δηλαδή δεν κυκλοφορούν κουνούπια στην περιοχή.

Δεύτερον, πρέπει να γίνουν απολυμάνσεις στους στάβλους και τρίτον, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν απωθητικά φάρμακα για τα κουνούπια. 

Παρακαλώ όλα αυτά να εφαρμοστούν με ακρίβεια, για να περάσουμε όσο πιο ανώδυνα μπορούμε το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού".

Τέλος, ανέφερε ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι ζωονόσος και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.

epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ