Αμφίπολη: Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη


Συνεχίζεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.
 

«Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου. Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν.



Το Υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής» διευκρινίζει το ΥΠΠΟΑ.

Απομακρύνουν τις μαρμάρινες πλάκες


Στη σύγχρονη τεχνολογία καταφεύγουν οι αρχαιολόγοι, προκειμένου να κρατήσουν ασφαλή την ανασκαφή της Αμφίπολης.

Συγκεκριμένα, κατέληξαν στη χρήση ειδικού γερανού προκειμένου να αποσπάσουν τις μαρμάρινες πλάκες που βρίσκονται μπροστά και δίπλα στις Σφίγγες στον Τύμβο Καστά.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν εκ νέου τις ανασκαφές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ύστερα από τριήμερο διάλειμμα.

Γύρω στις 9 το πρωί, ειδικός γερανός έφτασε στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής προκειμένου να αποσπάσει, με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή, τις μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες εκτιμάται ότι ζυγίζουν μισό τόνο η καθεμία.

Την ίδια ώρα, τουρίστες από διάφορες περιοχές της χώρας -και όχι μόνο- συνεχίζουν να συρρέουν στη Μεσολακιά και προσπαθούν, διασχίζοντας τον τραχύ χωματένιο δρόμο, να προσεγγίσουν στον λόφο Καστά και από εκεί να δουν ένα πολύ μικρό τμήμα του τεράστιου περιβόλου του ταφικού μνημείου.

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ