Αλλα 4 προϊόντα στη δίνη του εμπάργκο


ΜΗΛΑ, ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ  

Τα ροδάκινα παρασύρονται στη δίνη των επιπτώσεων που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο, αλλά αυτό δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου. 



Οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι αδιάθετων ροδάκινων και νεκταρινιών βρίσκονται στην αφετηρία του χρονικού μιας επερχόμενης κρίσης στα αγροτικά προϊόντα της χώρας που μόλις ξεκίνησε. Τέσσερα προϊόντα στη διάρκεια των επόμενων πέντε μηνών θα υποστούν πλήγμα από τις κυρώσεις της κυβέρνησης Πούτιν.

Το πρόβλημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς στο στόχαστρο αυτής της κρίσης δεν θα βρεθούν μόνο προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προορισμό τη Ρωσία.
Το εμπάργκο θα υπερτροφοδοτήσει κάποιες ευρωπαϊκές αγορές με αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες εντός ΕΕ με μεγάλη αγροτική παραγωγή.

Αυτό ακριβώς φοβούνται ότι θα συμβεί με τα μήλα, η συγκομιδή των οποίων ξεκινά στα τέλη Αυγούστου και θα συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου. Μπορεί η Ελλάδα να μην κάνει εξαγωγές μήλων στη Ρωσία, ωστόσο το πλήγμα στην εγχώρια παραγωγή μηλών θα επέλθει με έμμεσο τρόπο.

Η Πολωνία

Οπως αναφέρει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, η Πολωνία εξάγει σε ετήσια βάση 677.000 τόνους μήλων στη Ρωσία και μαζί με Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, η συνολική ποσότητα φθάνει το 1 εκατομμύριο τόνους. Τεράστιες ποσότητες, που εύλογα θα επιχειρηθεί να βρουν άλλες αγορές είτε εντός είτε εκτός Ευρώπης.

Το κακό για τις περισσότερες χώρες παραγωγούς μήλων είναι ότι το πολωνικό μήλο είναι το φθηνότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεδομένου ότι το ελληνικό μήλο δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί σε επίπεδο, είναι βέβαιο πως η ελληνική αγορά θα κατακλυσθεί με μήλα Πολωνίας, δημιουργώντας σημαντικές πιέσεις στους Ελληνες παραγωγούς.

Εναν μήνα αργότερα μετά το μήλο, σειρά παίρνει το ακτινίδιο, η συγκομιδή του οποίου ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου. Το ακτινίδιο ανήκει στην ομάδα οπωροκηπευτικών που θα ενισχυθούν από την Κομισιόν με το πακέτο στήριξης των 125 εκ. ευρώ, ωστόσο οι επιπτώσεις για την ελληνική παραγωγή και τις ελληνικές εξαγωγές θα είναι μεγάλες, καθώς πρόκειται για το Νο1 σε αξία αγροτικό προϊόν που εξάγει η χώρα μας στη Ρωσία.

Κύριες παραγωγικές περιοχές ακτινίδιου είναι οι Νομοί Αρτας, Καβάλας, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Φθιώτιδας. Στην ίδια ακριβώς θέση με τα ελληνικά θα βρεθούν και τα πορτοκάλια στα τέλη Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα μπορεί να μην εξάγει σημαντικές ποσότητες πορτοκαλιών στη Ρωσία, ωστόσο οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ποσοτήτων που εξάγουν Ιταλοί και Ισπανοί στη Ρωσία θα θέσει σε μεγάλη δοκιμασία την εγχώρια παραγωγή.

Η μεγάλη προσφορά πορτοκαλιών στην Ευρώπη θα συμπιέσει προς τα κάτω τις τιμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους Ελληνες παραγωγούς.

Επόμενος σταθμός στο χρονικό τής εν εξελίξει κρίσης θα είναι ο Γενάρης του 2015, με την έναρξη της συγκομιδής φράουλας, που παράγεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας.

Το πλήγμα για την ελληνική νωπή φράουλα θα είναι τεράστιο, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας παραγωγής, που αγγίζει το 50% σε όγκο και τα 24 εκατομμύρια ευρώ σε αξία, οδεύει προς Ρωσία.
Ευκαιρία διείσδυσης από άλλες χώρες
 
Κινδυνεύουν οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία

Τα αντίμετρα της Ρωσίας ανοίγουν πληγές στην Ελλάδα, που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια μιας πολλά υποσχόμενης αγοράς για τις ελληνικές εξαγωγές.

Ηδη, πολλές χώρες που δεν έχουν υποστεί τις κυρώσεις της Ρωσίας σπεύδουν να καλύψουν τη ζήτηση στη ρωσική αγορά, βλέποντας την εξέλιξη αυτή ως πρώτης τάξεως ευκαιρία διείσδυσης σε μια τόσο μεγάλη αγορά.

Οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκ. ευρώ και σε όγκο τους 140.000 τόνους, που αντιστοιχούν στο 12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο.

Η αντίστοιχη αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ιταλίας στη Ρωσία ανέρχεται σε 72 εκ. ευρώ, της Ισπανίας σε 225 εκ. ευρώ, της Πολωνίας σε 443 εκ. ευρώ, της Λιθουανίας σε 638 εκ. ευρώ, της Γαλλίας σε 22 εκ. ευρώ, ενώ της Γερμανίας σε μόλις 10 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τα κυριότερα ελληνικά προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια (12,01 εκ. ευρώ), νεκταρίνια (10,03 εκ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων - μαρμελάδες (6,39 εκ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκ. ευρώ).

Κώστας Νάνος
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης