Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ σε 396 περιοχές μετά το αλαλούμ


Αναπροσαρμόζεται ο ΕΝΦΙΑ σε 396 περιοχές της χώρας, μετά το αλαλούμ που προέκυψε, και που σόκαρε φορολογουμένους και κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Έθνος, τα σενάρια για το νέο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ σε 396 περιοχές με μειώσεις που πολλές φορές αγγίζουν το 96% του αρχικού φόρου.



Παράλληλα, όπως γράφει η Ημερησία, σε ό,τι αφορά στην εξόφληση του φόρου θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου, εκτός εάν οι ταμειακές ανάγκες του προϋπολογισμού απαιτούν την καταβολή "διπλής" και όχι "μονής" δόσης, σενάριο που χαρακτηρίζεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου μάλλον ως ακραίο.


 Ενδεικτικό είναι ότι εξακολουθεί να εξετάζεται η δυνατότητα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Για τις διορθώσεις στους 4.000 οικισμούς, όπου το σύστημα χτύπησε "κόκκινο", θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, αφού διαπιστώνεται ότι δεν αρκούν αποφάσεις ή εγκύκλιοι, ενώ τα νέα εκκαθαριστικά υπολογίζεται ότι θα αναρτηθούν στο TAXIS μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Τεχνικά τώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την έναρξη του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής στις 26 Αυγούστου, με την οποία θα αλλάζει τα δύο περιβόητα πλέον άρθρα του νόμου τα οποία, εκτόξευσαν το φόρο στα οικόπεδα.

Σύμφωνα με τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις τιμές ζώνης που ίσχυσαν για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει σε κάποιες περιπτώσεις μείωση φόρου έως και 96% για οικόπεδα και αγροτεμάχια στις συγκεκριμένες 396 περιοχές.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να τις έχουν όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικό φόρο, καθώς με την εκκαθάριση που τελικά αποσύρθηκε πλήρωναν και συμπληρωματικό φόρο πέραν του κύριου φόρου.


nooz.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης