22 χρόνια στο τιμόνι της εκκλησίας στην Αλβανία


Συμπληρώθηκαν 22 χρόνια με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο στο τιμόνι της εκκλησίας στην Αλβανία 

Την περασμένη Κυριακή, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως, στην Κορυτσά, όπου συμμετείχαν ο μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, ο επίσκοπος Αμάντιας Ναθαναήλ, όλοι οι κληρικοί της Μητρόπολης Κορυτσάς αλλά και αρχιμανδρίτες και ιερείς από την Ελλάδα. 


Στο κήρυγμα του ο Αναστάσιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι με την βοήθεια του Θεού όλα αυτά ξεπεράστηκαν. Μιλάμε για ένα τεράστιο έργο που επιτέλεσε αυτά τα 22 χρόνια ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας.

Αρκεί να θυμίσουμε, πως όταν ανέλαβε προκαθήμενος της Εκκλησίας στην Αλβανία, είχαν σωθεί από τον διωγμό μόνο 15 ιερείς, όλοι τους ηλικιωμένοι.

Δημιούργησε τη Θεολογική Ακαδημία στο Δυρράχιο για την κατάρτιση κληρικών, που σήμερα φτάνουν τους 140 και δημιούργησε δύο εκκλησιαστικά λύκεια. Έφτιαξε 150 νέους ναούς οι οποίοι αποτελούν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

Αναστήλωσε 160 παλαιούς και 70 μοναστήρια και εκκλησίες που είναι πραγματικά έργα τέχνης, φροντίζοντας ταυτόχρονα για τη συντήρηση των αγιογραφιών και των εικόνων τους.

Όμως μαζί με το θρησκευτικό του έργο, έφερε εις πέρας και μια μεγάλη κοινωνική προσφορά. Δημιούργησε 16 νηπιαγωγεία, 2 δημοτικά σχολεία, 1 τεχνικό λύκειο και 2 ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, 1 οικοτροφείο που στεγάζει 40 άπορα κορίτσια και 1 ορφανοτροφείο.

Παράλληλα, υδροδότησε χωριά, άνοιξε δρόμους και διένειμε τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα, ενώ καθημερινά προσφέρει γεύματα για τους πτωχούς στα Τίρανα και την Κορυτσά.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε και για τη βελτίωση των όρων ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης των πολιτών και για το λόγο αυτό, δημιούργησε ένα επταώροφο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο, που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα περίπου 1 εκατομμύριο εξετάσεις, και ιατρικούς σταθμούς σε 4 πόλεις, όλα προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ στο τυπογραφείο της έχουν τυπωθεί πάνω από 100 βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Μόνιμη επιδίωξη του Αρχιεπίσκοπου Αναστάσιου είναι να κρατήσει τους βορειοηπειρώτες και τους αλβανούς στον τόπο τους.

Θυμίζουμε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Επίσης επίτιμος διδάκτωρ Θεολογίας η Φιλοσοφίας δεκαεπτά Πανεπιστημίων, Πανεπιστημιακών Σχολών η Τμημάτων (Ελλάδος, Η.Π.Α., Ρουμανίας, Κύπρου, Γεωργίας, Αλβανίας, Ιταλίας). Γεννήθηκε στον Πειραιά, 4 Νοεμβρίου 1929. Είναι αριστούχος πτυχιούχος και διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε Θρησκειολογία, Ιεραποστολική και Εθνολογία στα Πανεπιστήμια Αμβούργου και Μαρβούργου της Γερμανίας ως μεταπτυχιακός υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt. Μελέτησε το Ισλάμ, τον Βουδδισμό, τον Ταοισμό, τον Κομφουκιανισμό και τα αφρικανικά θρησκεύματα, σε χώρες όπου ακμάζουν αυτές οι θρησκείες.

Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά· διαβάζει λατινικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά. Διετέλεσε Καθηγητής της Ιστορίας των Θρησκευμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών (1972-91), Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής (1982-86) και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1993-2005).

 Συγγραφέας πολλών μονογραφιών και άνω των 240 μελετών και άρθρων θεολογικού ή θρησκειολογικού περιεχομένου. Έργα του έχουν μεταφρασθεί σε δώδεκα γλώσσες. Χειροτονήθηκε διάκονος (1960), πρεσβύτερος (1964) και Επίσκοπος Ανδρούσης (1972) για τη θέση του Γενικού Διευθυντού της "Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος" (1972-1991).

Πρωτοστάτησε στη σύγχρονη αναζωπύρωση της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής. Ως Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως (Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα), την περίοδο 1981-1990, ανέπτυξε ευρύτατο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο. Αναγνωρίσθηκε "Μέγας Ευεργέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας" (2009).

Ως Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, κατόρθωσε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, να ανασυστήσει από τα ερείπια τη διαλυμένη επί 23 έτη Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Η συμβολή του στην επιστήμη, τη σύγχρονη χριστιανική μαρτυρία, τη διαχριστιανική προσέγγιση, τον διαθρησκειακό διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη λαών και θρησκειών έχει διεθνώς αναγνωρισθεί.

Το 2000, ύστερα από πρόταση 33 Ακαδημαικών της Ακαδημίας Αθηνών και πολλών προσωπικοτήτων της Αλβανίας, υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Επανειλημμένως έχει εκλεγεί σε διακεκριμένες θέσεις διεθνών Οργανισμών, όπως Πρόεδρος της Επιτροπής Παγκοσμίου Ιεραποστολής και Ευαγγελισμού (1984-89)· Αντιπρόεδρος της Συνελεύσεως των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (2003-09)· Επίτιμος Πρόεδρος της "Παγκοσμίου Διασκέψεως των Θρησκειών για την Ειρήνη" (2006 εξ.).

Έχει τιμηθεί με βραβεία και παράσημα πολλών Ορθοδόξων Εκκλησιών και διαφόρων χωρών (είκοσι πέντε), όπως με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (1997), το Athenagoras Human Rights Award (Νέα Υόρκη 2001), το βραβείο "διακεκριμένων δραστηριοτήτων για την ενότητα των Ορθοδόξων Εθνών" (Μόσχα 2006), το παράσημο "Γεωργίου Καστριώτη - Σκεντέρμπεη" της Δημοκρατίας της Αλβανίας, "για την πολύτιμη συμβολή και δράση του στην αναβίωση της πνευματικής πίστεως και ελπίδος... και τον εμπλουτισμό της διαθρησκειακής αρμονίας και ανεξιθρησκίας του αλβανικού λαού" (Τίρανα 2010).

epirusgate.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ