Στα Τζουμέρκα μια αγροικία 120 τ.μ. εκτιμήθηκε 314.000€


Ένα ξερό οικόπεδο στο Κορφοβούνι Άρτας "αξίζει" περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ 

«Εμβρόντητοι» έμειναν χιλιάδες φορολογούμενοι όταν έμαθαν το ποσό για τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους.Πολλοί από αυτούς μετατράπηκαν από την Εφορία σε Κροίσους ιδιοκτήτες με αμύθητης αξίας αγροτεμάχια, χωράφια και βοσκότοπους σε ορεινά χωριά, λόγγους και απόκρημνες πλαγιές και ακατοίκητα.



Με τεράστιας αξίας ακίνητη περιουσία βρέθηκαν και όσοι έχουν παλαιά σπίτια της εποχής του μεσοπολέμου, αφού με βάση το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ η αντικειμενική τιμή τους εξομοιώθηκε με παραθαλάσσιας βίλας ή πολυτελούς κατοικίας σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Με δηλώσεις τους στην εφημερίδα  «Εθνος» ιδιοκτήτες στη Βόρεια Ελλάδα αποκαλύπτουν προσωπικές κραυγαλέες περιπτώσεις υπερφορολόγησης, ενώ από τα εκκαθαριστικά που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα προκύπτουν «αξίες Εκάλης» σε απομακρυσμένους οικισμούς.

Ο κ. Γιώργος Αποστόλου δεν πίστευε ποτέ ότι το παλαιό και ακατοίκητο σήμερα σπίτι της γιαγιάς στο Κορφοβούνι της Αρτας, καθώς και το ξερό οικόπεδο 6,5 στρεμμάτων που κληρονόμησε στο ίδιο χωριό θα τον έκαναν εκατομμυριούχο στα... χαρτιά.

Βάσει του εκκαθαριστικού που του στάλθηκε, τα δύο αυτά ακίνητα έχουν συνολική αντικειμενική αξία κοντά στις 900.000 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει μαζί με ένα ακίνητο στα Γιάννενα είναι 5.500 ευρώ.

«Το οικόπεδο βρίσκεται σε λόγγο, ουσιαστικά είναι ένας γκρεμός. Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί», λέει και προσθέτει: «Επειδή βρίσκεται εντός σχεδίου και το Κορφοβούνι έχει ενταχθεί με τον Καλλικράτη στον Δήμο Αρτας, το υπολόγισαν ότι έχει αντικειμενική αξία 618.000 ευρώ, δηλαδή όσο κοστίζει ένα οικόπεδο στην κεντρική πλατεία της Αρτας».

Ο ίδιος είδε το παλιό σπίτι της γιαγιάς -73 τ.μ., άδειο, ακατοίκητο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα- να κοστίζει άλλες 270.000 ευρώ, μαζί με το οικόπεδο των 2,5 στρεμμάτων στο οποίο είναι κτισμένο. Αντίθετα, ένα οικόπεδο 566 τ.μ. μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, που κατέχει, υπολογίστηκε ότι έχει αντικειμενική αξία μόλις 34.000 ευρώ.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σχεδόν στο σύνολό τους οι 750 κάτοικοι του ημιορεινού χωριού, που ανήκε στον πρώην Δήμο Βλαχερνών, ο οποίος εντάχτηκε στη συνέχεια στον Δήμο Αρτας. «Είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης αυτές τις μέρες.

Ο κόσμος ανησυχεί. Απ' ό,τι άκουσα πήραν τον υψηλότερο συντελεστή του δήμου και υπολόγισαν όλα τα ακίνητα με βάση αυτόν», είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κορφοβουνίου, Δημήτρης Κέφης.

Σύμφωνα με τη βουλευτή Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, όλα τα οικόπεδα του νομού, ορεινά, ημιορεινά και παραθαλάσσια, με μοναδιαία αξία 95,2 ευρώ/τ.μ., εντάχτηκαν στη Νο 9 Φορολογική Ζώνη και φορολογήθηκαν με 150 ευρώ το στρέμμα.

«Ξερικά, άγονα και τυφλά χωράφια που βρίσκονται σε ακτίνα 800 μ. από την εκκλησία του χωριού, άρα εντός οικισμού, χαρακτηρίζονται οικόπεδα και επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ το στρέμμα, δημιουργώντας πλασματική αξία της περιουσίας των πολιτών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Τζουμέρκα Μια αγροικία 120 τ.μ. εκτιμήθηκε 314.000€ 

«Νευρικό κλονισμό» έπαθε φορολογούμενος στα κεντρικά Τζουμέρκα όταν αντίκρισε το ποσό του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσει. Εχει στην κατοχή του ένα σπίτι 120 τ.μ του 1946 εντός αγροτεμάχιου 3,5 στρεμμάτων και μια αποθήκη 20 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 1,5 στρέμματος.

Σύμφωνα λοιπόν με το εκκαθαριστικό η αξία των παραπάνω ακινήτων αποτιμάται σε 464.000 ευρώ αφού το σπίτι με το αγροτεμάχιο αξίζει 314.000 ευρώ και η αποθήκη με το αγροτεμάχιο αποτιμάται σε 150.000 ευρώ. Ετσι ο συνολικός λογαριασμός για τον ΕΝΦΙΑ βγήκε στα 1.300 ευρώ.

Πέραν από τα οικόπεδα και αγροτεμάχια στην επαρχία φουσκωμένοι λογαριασμοί καταφθάνουν και σε ιδιοκτήτες ημιτελών κτισμάτων τα οποία χαρακτηρίζονται ως αποπερατωμένα με αποτέλεσμα ο συντελεστής του φόρου να υπολογίζεται όπως στις κατοικίες και να μη λαμβάνεται υπόψη στο τελικό ποσό του φόρου η έκπτωση του 60% που προβλέπει ο νόμος για αυτή την κατηγορία.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση φορολογούμενου με ημιτελές κτίσμα 75 τ.μ. σε νησί με χαμηλή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τ.μ. που καλείται να πληρώσει φόρο 400 ευρώ, ενώ κανονικά το ποσό θα έπρεπε να είναι 100 ευρώ.

Λογιστές έλεγαν ότι σε πολλές περιπτώσεις ημιτελών έχουν γίνει λάθη στη δήλωση Ε9 από φορολογούμενους οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν για τα ψιλά γράμματα του νόμου και συμπλήρωσαν τη στήλη 99 για το ημιτελές αλλά δεν συμπλήρωσαν και τον κωδικό 8 ότι είναι κενό.

Και για την επικαρπία και ψιλή κυριότητα υπάρχουν άδικες επιβαρύνσεις καθώς ενώ ο νόμος ορίζει ότι ο φόρος επιμερίζεται στον επικαρπωτή και στον έχοντα την ψιλή κυριότητα, σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος έχει χρεωθεί διπλός.

epirusgate.blogspot.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης