Αυτές είναι οι 10 καλύτερες χώρες για να εργαστείς!


Η μισθωτή απασχόληση είναι μία σχετική έννοια στις ημέρες μας. Το ίδιο και η ανταμοιβή της. Αμφότερες ποικίλουν από πλήρης, μερική έως… καθόλου. 

Γι’ αυτό και η εξισορρόπηση μεταξύ τους -απασχόλησης και αμοιβής- ανάγεται πια σε μία από τις πιο δύσκολες εξισώσεις για τις κυβερνήσεις, καθώς παλεύουν με το «τέρας» της ανεργίας.



Κατά τον ΟΟΣΑ, υπάρχουν δέκα ανεπτυγμένα κράτη -τα περισσότερα ευρωπαϊκά παρεμπιπτόντως- που τα έχουν καταφέρει καλύτερα από όλους, παρέχοντας θέσεις μισθωτής εργασίας με ελκυστικά ωράρια και αμοιβές. Ορισμένα, κυρίως της Σκανδιναβίας, θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν επίγειοι «παράδεισοι» για υπαλλήλους. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν είναι μέσα σε αυτά!


Ολλανδία
Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 29
Μέσος ετήσιος μισθός: 35.600 ευρώ
Εδώ, η τετραήμερη απασχόληση είναι σχεδόν καθεστηκυία, κυρίως για τους γονείς ανηλίκων. Το 86% των εργαζόμενων μητέρων εργάζονται το πολύ 34 ώρες την εβδομάδα. Το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει και για το 12% των πατεράδων υπαλλήλων. Αυτό, δε, βάσει νόμου που θεσπίστηκε το 2000 και παρέχει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να δουλεύουν part-time, διατηρώντας στο ακέραιο τη δουλειά, το ωρομίσθιο, την υγειονομική περίθαλψη και τα κοινωνικά επιδόματά τους.


Δανία
Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 33
Μέσος ετήσιος μισθός: 34.900 ευρώ
Τα ευέλικτα ωράρια εργασίας και η ετήσια άδεια πέντε εβδομάδων μετ’ αποδοχών είναι εδώ κανόνας, σε ένα μοναδικό στο είδος του μοντέλο εργασίας, που από αναλυτές περιγράφεται ως «ευέλικτο-ασφαλές». Μπορεί να είναι πανεύκολο για έναν εργοδότη να προσλαμβάνει και να απολύει υπαλλήλους, όμως οι τελευταίοι απολαμβάνουν ένα γενναιόδωρο κρατικό «δίχτυ» ασφαλείας, με υψηλά επιδόματα ανεργίας, διάρκειας έως και δύο ετών. Το ποσοστό των ανέργων είναι κάτω από 5%.


Νορβηγία
Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 33
Μέσος ετήσιος μισθός: 33.400 ευρώ
Η εθνική εργατική νομοθεσία θεωρείται από τις πιο γενναιόδωρες στον κόσμο, παρέχοντας στους μεν γονείς ανηλίκων το δικαίωμα να μειώνουν κατά το δοκούν το ωράριο εργασίας, στους δε πρωτοδιόριστους το λιγότερο 21 ημέρες αδείας. Η άδεια μητρότητας είναι 43 εβδομάδες με πλήρεις αποδοχές, μπορεί όμως να φθάσει τις 53 εβδομάδες εάν είναι μειωμένες. Όσο για τους ανέργους: ανέρχονται μόλις στο 3,3% του πληθυσμού.

Δείτε τις υπόλοιπες χώρες εδώ

Πηγή: Fortunegreece.com
madata.gr - Νικολίνα A.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ